Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Makedonija: Demonstranti gađali bojom zgradu Vlade

Makedonija: Demonstranti gađali bojom zgradu Vlade

Demonstranti traže ostavku vladajuće koalicije i njenog predsednika do 18. juna

Politika
Izvor: Sputnjik

Oko pet hiljada Makedonaca protestovalo je u centru Skoplja, zahtevajući ostavku vlasti. Demonstranti su se sukobili sa policijom jer su kesama sa bojama gađali zgradu Vlade.

Demonstranti traže ostavku vladajuće koalicije i njenog predsednika, formiranje prelazne vlade, kao i oslobađanje učesnika prethodnih protesta koji su u pritvoru.

Makedonskim vlastima su dali rok do 18. juna da ispune njihove zahteve ili će u suprotnom organizovati različite vrste protesta. Oni su najavili da će u sredu, 8. juna, zaustaviti saobraćaj u Skoplju.

Kriza u Makedoniji je počela u januaru 2015. godine, kada je lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev objavio set prisluškivanih razgovora državnih zvaničnika, koji je posvećen, kako je rekao, „koruptivnim, kriminalnim i kompromitujućim aferama“ zvaničnika Vlade.

Već u maju 2015. godine u Skoplju su organizovane masovne demonstracije u znak podrške aktuelnoj vlasti, ali i kontrademonstracije predstavnika opozicije.

Protesti su prestali nakon višednevnih pregovora vlasti i opozicije u kojima su posredovale evropske diplomate, ali su nastavljeni kada je predsednik Đorđe Ivanov najavio amnestiju za 56 političara koji su osumnjičeni za učešće u aferi prisluškivanja.