Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Makedonija: Fotografije glasača na biračkom spisku

Foto: cesid.org

Makedonija: Fotografije glasača na biračkom spisku

Kako prenosi portal Mkd.mk, u DIK kažu da se priprema softver za stavljanje fotografija iz baze ličnih karata Ministarstva unutrašnjih poslova

Politika
Izvor: Agencije/NB

Na narednim izborima u Makedoniji na biračkom spisku će pored imena biti i fotografijie glasača, potvrdila je danas Državna izborna komisija (DIK).

Kako prenosi portal Mkd.mk, u DIK kažu da se priprema softver za stavljanje fotografija iz baze ličnih karata Ministarstva unutrašnjih poslova.

Napominju da stavljanje fotografija na birački spisak nije novost i da se zasniva na odredbi iz Zakona o izborima.

Stavljanje fotografija glasača na birački spisak je bilo dogovoreno još prošle godine sporazumom stranaka iz Pržina, da bi se sprečilo glasanje s tuđom ličnom kartom.

Politička kriza u Makedoniji, koja traje više od dve godine, počela je kada je najveća opoziciona stranka, Socijaldemokratski savez Makedonije, optužila vladajuću VMRO-DPMNE da je pokrala izbore i odbila da uđe u Sobranje. Makedonska opozicija tvrdi da su na prošlim izborima glasali i ludi koji nemaju pravo glasa u Makedoniji.

Četiri najveće političke partije u Makedoniji su u srijedu, 20. jula, postigle dogovor o spornim pitanjima za izlazak iz političke krize, koji predviđa da datum parlamentarnih izbora bude određen 31. avgusta.