Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Makedonija: Ivanov poništio odluku o aboliciji

Foto: predsednik.rs

Makedonija: Ivanov poništio odluku o aboliciji

Ivanov je uveren da će ova njegova odluka doprineti nacionalnom pomirenju i ponuditi izlaz iz političke krize

Politika
Izvor: Tanjug

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov odlučio je da poništi odluku o aboliciji svih 56 državnih i partijskih funkcionera umešanih u aferu "Prisluškivanje".

Pod pritiskom građanskih protesta i međunarodne zajednice, Ivanov je povukao 28. maja odluku o aboliciji za 22 od 56 državnih i partijskih funkcionera umešanih u pomenutu aferu.

U saopštenju predsednika se navodi da su građani u poslednjih deset dana bili svedoci različitih interpretacija odluke o delimičnom povlačenju abolicije što je, po njegovim rečima, polarizovalo političku scenu i doprinelo sticanju sitnih dnevno političkih poena, prenosi MIA.

Ivanov je uveren da će ova njegova odluka doprineti nacionalnom pomirenju i ponuditi izlaz iz političke krize u kojoj se Makedonija nalazi gotovo godinu dana.

On je naglasio da je odluku o aboliciji svih 56 pojedinaca doneo "u interesu države i naroda, u pokušaju da se okonča politička kriza".

"Podsetiću još jednom da danas u Makedoniji imamo novu realnost u poređenju sa situacijom 12. aprila. U vreme spoljnih pretnji i bezbednosnih opasnosti, mi imamo funkcionalne institucije sposobne da izađu na kraj sa izazovima", naveo je makedonski predsednik u saopštenju.