Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Marković: Lapsus Kitarovićeve o etički čistoj "Oluji"

Predrag Marković Foto: mc.rs

Marković: Lapsus Kitarovićeve o etički čistoj "Oluji"

"Verujem da je Kolinda Grabar Kitarović napravila lapsus kada je rekla da je Oluja bila "etički čista". Verovatno je mislila da je etnički čista.

Politika
Izvor: NB

Potredsednik Socijalističke partije Srbije i istoričar Predrag J. Marković rekao je danas da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović verovatno napravila lapsus kada je rekla da je operacija “Oluja” bila “etički čista”.

Predsednica Hrvatske drži govor kod spomenika "Oluja '95" Foto: http://predsjednica.hr/

"Verujem da je Kolinda Grabar Kitarović napravila lapsus kada je rekla da Oluja bila "etički čista". Verovatno je mislila, da je etnički čista. Onda bi bila u pravu", napisao je Marković u izjavi za medije.

Kako je rekao njena izjava da je “Oluja rasteretila Srbe od velikosrpskog projekta “zlokobno podseća na natpisu na ulazu u Aušvic, na kom piše “Rad oslobađa”.

“Srbi u su rasterećeni i oslobođeni od svoje imovine, spomenika, radnih i socijalnih prava…”, navodi dalje Marković.

On je dodao da je “Oluja” bila jedno od najvećih etničkih čišćenja u 20. veku, uzimajući u obzir procenat teritorije koju je “očistila”.Marković je spomenuo i da su Srbi naseljavali trećinu Hrvatske, te da od Hrvatske “očekujemo da bude evropska zemlja iz 21. veka, a ne da oponaša Nezavisnu državu Hrvatsku iz vremena Drugog svetskog rata.”