Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Medvedev o rusko-turskim odnosima: Nećemo trčati pred rudu

Dmitrij Medvedev/ Foto: washingtontimes.com

Medvedev o rusko-turskim odnosima: Nećemo trčati pred rudu

Premijer Rusije je podsetio da je ranije Turska zauzimala do pet odsto spoljnotrgovinskog prometa Ruske Federacije

Politika
Izvor: Agencije

Predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedev, govoreći o pokretanju procesa uspostavljanja ekonmskih odnosa sa Turskom, rekao je da njegova zemlja neće namerno menjati svou ekonomiju prema interesima drugih zemalja, uključujući i Tursku.

Ruski premijer je rekao u intervjuu za televizijski program „Vesti u subotu", da će proces obnavljanja ekonomskih veza, kao i rešenja čitavog niza povezanih političkih pitanja, uključujući vize, biti podeljen na faze.

„Hajde da ne trčimo pred rudu. Mi smo spremni da o svemu tome razgovaramo sa našim turskim kolegama“, rekao je on, prenosi Sputnjik.

Premijer Rusije je podsetio da je ranije Turska zauzimala do pet odsto spoljnotrgovinskog prometa Ruske Federacije, što je bio visok pokazatelj.

Posle krize u odnosima sa Rusijom „neki ekonomski prostori bili su zauzeti drugim zemljama“, rekao je premijer navodeći kao primer isporuke poljoprivrednih proizvoda i oblast turizma.

„Naravno, prema onima koji su sa dobrim namerama došli na naše tržište nećemo donositi odluku da ih uklonimo ili im davati neki signal da se sada vraćaju turski dobavljači proizvoda, robe ili izvođača usluga… Ne, sve će ostati kao što jeste“, istakao je Medvedev.

Takav pristup tiče se i odnosa sa Evropskom unijom.

„Ona za nas ostaje veliki partner, ali promet je sada značajno opao i čitav niz upravo ekonomskih niša, koje su nekada okupirali dobavljači iz Evropske unije i nekih drugih zemalja, zauzele su druge države“, zaključio je ruski premijer, prenosi Sputnjik.