Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Mej: Putin podriva međunarodni poredak

YT Printscreen

Mej: Putin podriva međunarodni poredak

Kao što je pokazala nezakonita aneksija Krima, ne treba sumnjati da će predsednik Putin da podrije međunarodni sistem da bi sledio i ostvarivao svoje interese, rekla je premijerka Velike Britanije

Politika
Izvor: fakti.org

Nova premijerka Velike Britanije, Tereza Mej, objavila je da je uverena da Vladimir Putin želi da podrije norme međunarodnog prava.

"Kao što je pokazala nezakonita aneksija Krima, ne treba sumnjati da će predsednik Putin da podrije međunarodni sistem da bi sledio i ostvarivao svoje interese."

Ovome je dodala: „Tokom poslednje dve godine se zabrinjavajuće pojačala ruska retorika o korišćenju nuklearnog oružja, a učestale su i iznenadne nuklearne vojne vežbe. Putin je već zapretio da će nuklearno oružje razmestiti na Krimu i u Kalinjingradskoj oblasti, enklavi koja se graniči sa Litvanijom i Poljskom“.

Mej je sve ovo rekla u parlamentu u okviru rasprave o modernizaciji britanskog nuklearnog arsenla. Unutar ove rasprave, posebna tema je gradnja nove (britanske) podmorničke flote opremljene raketana "Trident".

Za Mej je „ruska opasnost“ u ovoj rasprvi bila ključni argument za izdvajanje novca za mdoernizaciju i gradnju novih podmornica.