Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Merkel: Nećemo menjati strategiju zbog AfD

Foto: slobodnaevropa.org

Merkel: Nećemo menjati strategiju zbog AfD

Nakon jučerašnjeg stranačkog kongresa desničarske antiimigrantske stranke AfD, predsednica Hrišćanske demokratske unije Angela Merkel izjavila je da njena stranka neće promeniti svoj program ni zbog koga

Politika
Izvor: Tanjug

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da njena Hrišćanska demokratska unija (CDU) neće promeniti strategiju kako bi odgovorila na brz uspon Alternative za Nemačku (AfD) i preotela birače koje je ta antiimnigraciona stranka pridobila.

Dnevnik Bild je prethodno objavio da su učesnici na jednom sastanku CDU naveli da im je Merkelova rekla da stranka treba napornije da radi kako bi privukla birače desno od centra i da želi novu strategiju kako bi parirala AfD-u, koji prema anketama javnog mnjenja ima i do 14 odsto podrške.

To predstavlja ozbiljan izazov za konzervativce i druge etablirane stranke pred savezne izbore 2017. godine, prenosi Rojters. Oni isključuju koaliciju sa AfD-om, a Merkelova je odbacila mogućnost da CDU promeni kurs.

- Nema nikakve promene u strategiji - rekla je ona novinarima Berlinu.

AfD je zabeležio uspon na nemačkoj političkoj sceni od kada je formiran pre tri godine, delimično i zahvaljujući zabrinutosti javnosti zbog migrantske krize u Evropi.

Ta desničarska antiimigrantska stranka usvojila je u nedelju svoj prvi program, u kojem se navodi da Islam nije spojiv sa Ustavom Nemačke i poziva na zabranu minareta i burki.

- Islam nam je stran i zbog toga se ne može pozivati na princip verske slobode u istom stepenu kao hrišćanstvo - rekao je lider AfD Hans-Tomas Tilšnajder delegatima na stranačkom kongresu u Štutgartu.

Oko 2.000 delegata pozdravilo je aplauzom pozive sa bine da se uvedu mere protiv "islamskih simbola moći", prenosi Rojters.

AfD za sada nema poslanika u Bundestagu, ali ima predstavnike u polovini pokrajinskih parlamenata.