Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MERKELOVA OSVOJILA ČETVRTI MANDAT? Prema izlaznim anketama pobedila na izborima

Angela Merkel/ Foto: YT printscreen

MERKELOVA OSVOJILA ČETVRTI MANDAT? Prema izlaznim anketama pobedila na izborima

Nemačka kancelarka Angela Merkel osvojila je na današnjim izborima četvrti mandat, pokazuju ankete objavljene posle zatvaranja biračkih mesta.

Politika
Izvor: RTS

Prema tim podacima, njena partija CDU i sestrinska stranka CSU osvojile su 32 odsto glasova na parlamentarnim izborima. U Bundestag ulazi i krajnje desničarska AFD.

Stranka kancelarke Angele Merkel je, prema izlaznim anketama, mnogo ispred Socijaldemokratske partije Martina Šulca, prenosi Gardijan.

Demohrišćanska partija Merkelove je osvojila 32,5 - 33,5 odsto glasova, dok je Socijaldemokratska daleko iza na drugom mestu, sa osvojenih oko 20-21 odsto glasova, prenose ARD I ZDF.

Međutim, u parlament ulazi i partija na krajnjoj desnici Alternativa za Nemačku (AFD), koja je po prvi put u svojoj istoriji ostvarila rezultat od 13 do 13,5 odsto.

To je plasira na treće mesto i čini možda i zvanično najvećom opozicijom, prenosi Gardijan.

U nemačkom Bundestagu će u novom, 19. posleratnom sazivu biti, još i poslanika partije Levica, naslednice nekadašnjih istočno nemačkih komunista, zatim, stranke Zeleni (svaka po oko devet odsto), kao i liberali (oko 10 odsto), koje je je mladi Kristijan Lindner uspeo da vrati u parlament.