Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Miščević: Evropska komisija se ne bavi Savamalom

Tanja Miščević/ Foto: mc.rs

Miščević: Evropska komisija se ne bavi Savamalom

EK ne ulazi u pojedinačne slučajeve, kaže Miščević.

Politika
Izvor: Danas

"Poenta je izgradnja institucija i sistema stabilne demokratske države" kaže za Danas Tanja Miščević, odgovarajući na pitanje o slučaju nelegalnog rušenja u Savamali.

Šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji objašnjava da to podrazumeva i jačanje uloge državnih institucija i kontrolne uloge nezavisnih tela i civilnog društva, a da se takve situacije ne bi dešavale, uveden je mehanizam za upozoravanje.

*Kako ćemo se upozoriti na to da policija ne dođe na poziv građana kao što je bio slučaj u Savamali?

- Uporno idete na pojedinačne slučajeve. Prosto je nemoguće baviti se pojedinačnim slučajevima. Tu su reforma policije, novi zakon o policiji, načini postupanja u različitim slučajevima. Ako tu primećujemo problem, onda imamo problem sa poglavljem 24. Ako me pitate šta ako se ne ispunjavaju te mere, postoji jasno pravilo. Ako dođe do zastoja u izvršavanju akcionih planova za ta poglavlja, to se odražava na čitav pregovarački proces koji se mora zaustaviti dok se mere ne ispune. Tek smo otvorili poglavlja. Ogroman broj mera je pred nama - kaže Mišćević.