Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Mitropolit AMFILOHIJE: Podele u Crnoj Gori su DRŽAVNI PROJEKAT

Foto: In4s

Mitropolit AMFILOHIJE: Podele u Crnoj Gori su DRŽAVNI PROJEKAT

Pomračena svest i savest brata proglašava za nebrata, vekovnog prijatelja za neprijatelja

Politika
Izvor: glasmoskve.rs

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocenio je da je u Crnoj Gori, teže nego bilo gde drugo u Evropi, sačuvati mir i slogu, jer su podele postale dio zvaničnog crnogorskog državnog projekta.

"Svuda je teško čuvati taj pravi mir i bratsku slogu, no, bojati se, u Crnoj Gori teže nego bilo gde drugo u Evropi. Podele u našem narodu, ne samo što jesu kopije onih starih, plemenskih, dinastičkih, etatističkih, partijskih, nego zaista nose u sebi i 'novu kob' jedinstvenu u Evropi. Postale su i nacionalističke, jezičke, kulturne, pseudocrkvene, utemeljene na ratnom i poratnom bratoubilaštvu i oceubilaštvu (ubistvu nebeskog i zemnog očinstva).

Ni manjeg 'narodca' ni većih i opasnijih podela i deoba, postavši zvanični crnogorski državni projekat! Nikakvo čudo što, bratoubilaštvom i oceubilaštvom, pomračena svest i savest brata od iste majke rođenog, proglašava za nebrata, vekovnog prijatelja za neprijatelja, vekovnog neprijatelja – za prijatelja i spasitelja", kazao je mitropolit Amfilohije.

On je ukazao da su, za Crnu Goru, najopasnije droge one ideološke prirode, prenosi Glas Moskve.

"Jedna od njih kod nas u Crnoj Gori jeste droga montenegrinstva koja vrhuni u najnovijoj zakonskoj obavezi o polaganju crnogorskog jezika kod nepostojećih učitelja, kod onih koji ni sami ne znaju u čemu se sastoji, kakva je gramatika i azbuka tog jezika, koji su od majke i učitelja učili druge jezike", naveo je mitropolit crnogorsko-primorski.

Prema njegovim rečima, dok je Crkve Božje u ovom narodu mogu biti, kao što i jesu, ugroženi istorijski temelji njegove duše, ali ne i razoreni.

"Beg od korena, beg je od Boga, početka i kraja svega, a onda je i beg od čoveka, i istinske čovečne, bogočovečne ljubavi. Ako je u tome 'nova vrednost' Crne Gore, onda se ta vrednost sastoji u bekstvu od prave Crne Gore", kazao je vladika.