Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MITROPOLIT AMFILOHIJE: Sramota je za Crnu Goru što je njen premijer išao na Kosovo

Mitropolit crnogorsko - primorski Amfilohije/ Foto: media centar.rs

MITROPOLIT AMFILOHIJE: Sramota je za Crnu Goru što je njen premijer išao na Kosovo

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije izjavio je da je nedavna poseta premijera Duška Markovića Prištini "sramota za Crnu Goru".

Politika
Izvor: Tanjug/ RTS

"Izvorni Crnogorci su manastirski sinovi. Međutim, to što je ona postala metoh, a Crnogorci manastirski sinovi, to je blagodareći Metohiji, blagodareći Pećkoj patrijaršiji, koju je oslobodio kralj i gospodar Crne Gore Nikola Petrović 1912. godine i za koju su hiljade Crnogoraca žrtvovali svoje živote", naveo je mitropolit na promociji knjige "Manastirski sinovi", Ilije Lakušića.

Kako prenosi portal RTCG, mitropolit je rekao da to nije i nikada ne bi uradila Crna Gora, već aktuelna vlast koja se odriče Metohije "praveći granice".

"Ja sam sahranjivao one koje su (Ramuš Haradinaj) i njegova družina poklali po Metohiji 1999. godine, a kod njega je, evo, ovih dana bio naš premijer", rekao je mitropolit Amfilohije.

To je, kazao je, tužno i jadno, te da se "ništa sramnije u istoriji Crne Gore nije događalo od toga što se danas događa sa Metohijom, sa Pećkom patrijaršijom, sa Dečanima i sa spomenom onoga koji su sebe žrtvovali za oslobođenje Metohije".

Privremene kosovske institucije su u subotu na svečanoj sedici povodom 10 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti, usvojile zajedničku izjavu, aneks sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Izjavu su dan ranije u Podgorici potpisali crnogorski predsednik Filip Vujanović i Hašim Tači.

Haradinaj je tim povodom rekao da je zajednička izjava otvorila put da rešenje o demarkaciji granice usvoji kosovski parlament jer, kako je rekao, omogućava da se isprave sve moguće greške i nepreciznosti u sporazumu o demarkaciji, koji je potpisan 26. avgusta 2015. godine Beču.

Inače, crnogorski parlament je već ratifikovao pomenuti sporazum. Zvanična Podgorica tvrdi da od dogovorenog neće odstupati, odnosno da je za nju to završeno pitanje.