Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Mladi gej konzervativac naslednik Angele Merkel?

YT Screenshot

Mladi gej konzervativac naslednik Angele Merkel?

Špan (35), koji je svoju kredibilnost izgradio ozbiljnom politikom u oblasti finansija i zdravstva, ima potencijal da zaustavi "starenje" stranke i, istovremeno, očuva zadovoljstvo među njenim "konzervativnim jezgrom".

Politika
Izvor: Tanjug

Mladi nemački konzervativac i deklarisani homoseksualac Jens Špan mogao bi da bude rešenje za najveći problem Hrišćansko-demokratske unije (CDU) - šta raditi kada "istekne vreme" nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, piše Politiko.

Špan (35), koji je svoju kredibilnost izgradio ozbiljnom politikom u oblasti finansija i zdravstva, ima potencijal da zaustavi "starenje" stranke i, istovremeno, očuva zadovoljstvo među njenim "konzervativnim jezgrom".

On odgovara i konzervativcima i progresivcima jer insistira na tome da imigranti prihvate vrednosti poput tolerancije, dodaje list.

CDU, takođe, pokušava da poveća svoju privlačnost među mladima, koji prihvataju progresivne ideje Merkelove, kao što su ukidanje obaveznog služenja vojnog roka, napuštanje korišćenja nuklearne energije i otvorena politika prema izbeglicama iz Sirije.

Istovremeno, stranka nastoji da zaustavi gubitak desničarskih glasača sa desnice, koji sve više daju podršku antiimigracionoj Alternativi za Nemacku (AfD).

CDU i njena bavarska "sestrinska partija" CSU imaju najnižu podršku građana u prethodne četiri godine, pokazuju rezultati anketa iz aprila ove godine.

Konzervativni kritičari optužuju Merkel da je stranku odvela suviše ulevo svojom migracionom, energetskom i socijalnom politikom.

- Iako nema mnogo sumnje da će Merkel (61) tražiti novi četvorogodišnji mandat na saveznim izborima 2017. godine, neke mlađe zvezde CDU pažljivo ističu sebe kao konzervativne alternative - dodaje Politiko.

Neimenovani izvori iz CDU tvrde da Merkel smatra Špana "glasnim i samouveremnim do tačke drskosti".

S druge strane, ministar finansija Nemačke Volfgang Šojble (73), čiji je Špan zamenik, ne mari za njegovu "agresivnu prirodu" i, između ostalog, ceni njegovu dobru pripremljenost za sastanke, dodaju patijski izvori. Španu sigurno ne nedostaje ambicije da jednog dana pokuša da stigne na vrh, ocenjuje Politiko.

Kako podseća, on se pridružio omladinskom krilu CDU sa 15 godina, a kandidovao se za Bundestag sedam godina kasnije i dobio mesto poslanika. U intervjuu, koji je u to vreme dao, rekao je da "planira da se popne sve do čela Berlina".

Upitan 14 godina kasnije o svojoj mladalačoj ambiciji, rekao je , pozivajući se na reči bivšeg nemačkog kancelara Konrada Adenauera, da "morate ponekad da učinite sebe veoma nepopularnim pre nego što vas uzmu za ozbiljno".

Politiko ističe i da je Špan nakon izbora 2013. godine bio ubeđen da će biti postavljen za ministra zdravlja, ali je ostavljen da se "krčka" na poziciji na kojoj je već bio četiri godine kao portparol zdravstvene politike konzervativaca u Bundestagu.

Vratio se, međutim, na "spektakularan nacin", te je do nacionalne konvencije CDU u decembru 2014. godine stekao dovoljno podrške da dobije mesto u izvršnom komitetu, unutrašnjem krugu partije u kojem se donose odluke.

U govoru, koji je održao tim povodom, poručio je da ne sme biti kompromisa o centralnim vrednostima Nemačke.

- Ne želim nikada više da doživim još jedan napad ili uvrede kada šetam kroz Berlin držeći se za ruke sa svojim dečkom - rekao je on.

Taj govor pomogao mu je da osigura jedno od sedam mesta u izvršnom komitetu pobedivši, tako, čoveka koji ga je porazio u borbi za mesto ministra zdravlja.

Zbog njegove homoseksualnosti stariji clanovi CDU posežu za eufemizmima kada opisuju njegovu, kako navode, "porodičnu situaciju", ili govore o njemu, te je tako jedan delegat na kongresu prošle godine rekao da je on "prijatan homosekualac".

- Ukoliko biti konzervativac znači očuvati odredene principe i vrednosti koje karakterišu društvo, moguće i u novoj formi usled promene okolnosti, sigurno sam konzervativac - poručio je Špan.