Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Mladićev sin: TUŽILAŠTVO IMA DOKAZE DA JE MOJ OTAC LOŠE!

Ratko Mladić na procesu

Mladićev sin: TUŽILAŠTVO IMA DOKAZE DA JE MOJ OTAC LOŠE!

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, izjavio je da nisu tačne tvrdnje haškog tužilaštva da odbrana nije dostavila nikakve dokaze o značajnom pogoršanju zdravstvenog stanja njegovog oca

Politika
Izvor: RTS/ Tanjug

"U nedostatku solidnih argumenata da se odbije naš zahtev za odlaganje presude radi utvrđivanja procesne sposobnosti generala, tužilac daje takve izjave. Oni su znali još u ponedeljak da će stručno mišljenje Dragutinovića biti prevedeno na engleski jezik, ali nisu želeli da sačekaju da im se prevod dostavi", rekao je Darko Mladić.

Nalaz i mišljenje stiglo je u sud na sprskom jeziku još u ponedeljak, a danas je tužilaštvu dostavljen prevod na engleski jezik, napomenuo je Darko Mladić.

On je dodao da je zaključak nalaza svetski poznatog stručnjaka Dragutinovića da je Mladić imao višestruke moždane udare od kada se nalazi u pritvorskoj jedinici tribunala, rekao je Darko Mladić.

"Taj nalaz ruši zaključke njihovih lekara da je Mladić dobro i stabilno", rekao je njegov sin.

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je juče od sudskog veća da odbije zahtev Mladićeve odbrane da odloži izricanje prvostepene presude, koje je zakazano za 22. novembar, radi utvrđivanja njegove procesne sposobnosti.

U odgovoru na zahtev odbrane, haško tužilaštvo tvrdi da branioci nisu naveli nikakve dokaze za svoju tvrdnju da je "po mišljenju medicinskih profesionalaca došlo do značajnog pogoršanja stanja Mladićevog mozga" i da bi zbog toga general mogao biti "nesposoban da učestvuje" u procesu.

Prethodno je odbrana Mladića zatražila objavu celokupne medicinske dokumentacije, kao i dozvolu da ga pregledaju naši lekari i daju stručno mišljenje, zbog čega su i zatražili odlaganje izricanja presude.

Mladić, koji je bio vrhovni komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine

Vlada Srbije nedavno je na zahtev njegovih branilaca i porodice dala garancije za Mladićevo puštanje na privremenu slobodu iz pritvora Haškog tribunala radi lečenja, a odgovor Haga se i dalje čeka.