Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Mogerini: Postojanje EU je pod znakom pitanja

Foto: republika.mk

Mogerini: Postojanje EU je pod znakom pitanja

Visoka predstavnica EU za bezbednost i spoljnu politiku Federika Mogerini izjavila da je vreme neizvesnosti pred Unijom, ali da je sada, više nego ikad, potrebna zajednička strategija svih članica

Politika
Izvor: Tanjug

Uoči sastanka Saveta EU 28. i 29. juna, Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini poslala je ovog vikenda državama članicama Unije unapred pripremljeni primerak Globalne strategije EU u spoljnoj politici i bezbednosti.

Kako prenosi sajt "europeanwesternbalkans.com", Mogerinijeva će strategiju formalno predstaviti tokom predstojećeg sastanka u Briselu.

Njoj je prvobitno dat mandat da pripremi novu strategiju do zasedanja Evropskog saveta održanog u junu 2015. i zatraženo je od nje tu strategiju predstavi liderima EU u junu ove godine.

Navodi se da je strategija rezultat otvorenog i transparentnog procesa i da su tokom poslednjih godinu dana održane podrobne konsultacije u državama članicama EU, evropskim institucijama, uključujući Evropsku komisiju i Evropski parlament, evropsko civilno društvo u širem smislu, uključujući tink tenkove.

Napravljen je i sajt posvećen novoj strategiji - "europa.eu/globalstrategy/en".

Kako se navodi, strategija koja je elaborirana pod vođstvom visoke predstavnice odražava kolektivna gledišta izražena u procesu i nudi stratešku viziju globalne uloge EU.

Navedeno je da u ovim vremenima punim izazova, kako za Evropu tako i na globalnom nivou, strategija naglašava zajedničku osnovu i predstavlja zajednički put ka napretku.

- Svrha, čak i postojanje naše Unije dovedeni su u pitanje. Ipak, našim građanima i svetu potrebna je jaka EU kao nikad pre. U izazovnim vremenima, jaka Unija je ta koja razmišlja strateški, deli viziju i deluje zajedno. To je još tačnije posle britanskog referenduma - navela je Mogerinijeva.

Ona je dodala da će članice EU "zaista morati da promisle o načinu na koji Unija funkcioniše", ali da one "savršeno znaju za šta će raditi".

- Mi znamo šta su naši principi, naši interesi i naši prioriteti. Ovo nije vreme za neizvesnost: našoj Uniji je potrebna strategija. Potrebna nam je zajednička vizija i zajednička akcija - objasnila je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU.