Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Mutko: Rusija neće igrati sa Kosovom

Ilustracija: NB

Mutko: Rusija neće igrati sa Kosovom

Prijem Kosova u UEFA je prema mišljenju počasnog predsednika ruskog saveza i nekadašnjeg potpredsednika FIFA Vjačeslava Koloskova uneo raskol u fudbalsku Evropu

Politika
Izvor: Tanjug

Ruski ministar sporta i predsednik Fudbalskog saveza Rusije izjavio je danas da ta zemlja nije podržala prijem Kosova u UEFA i da će izbegavati mečeve sa tom selekcijom sve do "političkog reguilisanja tog pitanja", preneo je Sputnik.

"Rusija taj predlog nije podržala, ali u evropskom fudbalu vlada demokratija. Većina je odlučila. Tu odluku moramo ispuniti“, rekao je Mutko.

Mutko je, međutim, istakao da će ruska reprezentacija izbegavati susrete sa kosovskom selekcijom sve "do političkog regulisanja tog pitanja“. On je izrazio nadu i da UEFA neće stavljati rusku i kosovsku reprezentaciju da igraju u istoj grupi na nekom od predstojećih takmičenja.

Prijem Kosova u UEFA je prema mišljenju počasnog predsednika ruskog saveza i nekadašnjeg potpredsednika FIFA Vjačeslava Koloskova uneo raskol u fudbalsku Evropu, jer je 28 članova glasalo ZA, a 24 PROTIV.

"Praktično, polovina federacije je glasala protiv. Postoji neslaganje u tome šta je napisano u statutu Federacije i u tome kakvo je objašnjenje dao advokat UEFA. U statutu piše da u Federaciju mogu primiti samo zemlju koju su priznale Ujedinjene nacije, ali UN nisu još priznale Kosovo kao državu. Vodeći se tom logikom, ovo pitanje čak nije trebalo ni da bude razmatrano! Ipak, većina članica UN je već priznala Kosovo i ovde postoji pravna kolizija između onog što piše u statutu i time kakvo su objašnjenje dali u UEFA", rekao je Koloskov.

Kosovo je juče postalo 55. članica UEFA, sledeće nedelje trebalo bi da bude primljeno u FIFA, a Srbija je najavila žalbu Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.