Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NA ZAPADU STRAH: Rusko-beloruska vežba „Zapad 2017“ glavna briga Amerike

Foto. Ministarstvo odbrane RF

NA ZAPADU STRAH: Rusko-beloruska vežba „Zapad 2017“ glavna briga Amerike

Vežbe ruske i beloruske armije pod nazivom „Zapad 2017“ biće održane na teritoriji Belorusije između 14. i 20. septembra

Politika
Autor: Glas Moskve

Brigadni general američkog vazduhoplovstva Džon Hili, koji rukovodi vežbama američkih snaga u Evropi, izjavio je da u Pentagonu i NATO-u vlada zabrinutost zbog septembarskih vežbi „Zapad 2017“, u kojima bi trebalo da učestvuju vojne snage Rusije i Belorusije.

Kako je rekao Rusija je njegov „glavni razlog za brigu“.

„Zašto Rusija nije pozvala naše predstavnike da nadgledaju vežbe u Belorusiji? Ruski posmatrači mogu slobodno da prisustvuju američkim vežbama u Crnom moru“, izjavio je pomalo zabrinuto šef američkog vojnog kontingenta u Evropi, prenosi portal Glas Moskve.

Nakon Hilija, oglasila se i predsednica Litvanije Dalja Gribauskajte, koja je najavila da će SAD povećati svoje prisustvo u Litvaniji tokom održavanja rusko-beloruskih manevara u septembru i odala priznanje Vašingtonu za „posebnu pažnju“ koju poklanja regionu Baltika.

Oleg Ponomarenko, ekspert ruskog Centra za stratešku konjunkturu, kaže da je zainteresovanost Zapada za takve manevre „potpuno prirodna stvar“.

„Vojni manevri uvek, sami po sebi, predstavljaju glavni predmet interesovanja za obaveštajne službe, jer postoji stalna želja da se sazna što više o protivniku i o tome kako funkcionišu njegove oružane snage“, kaže Ponomarenko.

„Mislim da je povećanje prisustva NATO-a povezano upravo sa namerom da se saznaju bitne informacije. Međutim, trupe stacionirane u baltičkim zemljama su relativno malobrojne, pa će te vežbe imati izražen politički karakter.

Ponomarenko dodaje da će manevri ruske i beloruske avijacije tokom vežbi „Zapad 2017“ verovatno biti mnogo zanimljiviji ekspertima NATO-a, nego Amerikancima.