Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Nađa Savčenko započela štrajk glađu

Foto: bumvesti.com

Nađa Savčenko započela štrajk glađu

Od danas ponovo započinjem štrajk glađu, kao reakciju na nesposobnost svih onih na vlasti da osiguraju oslobađanje Ukrajinaca iz zarobljeništva, izjavila je Savčenko

Politika
Izvor: Agencije/NB

Ukrajinski pilot Nađa Savčenko, koja je u maju puštena iz ruskog zatvora, ponovo je danas započela štrajk glađu, u znak protesta protiv toga što Kijev nije obezbedio povratak drugih ratnih zatvorenika zarobljenih na istoku Ukrajine, koji je pod kontrolom proruskih snaga.

Ruski sud osudio je u martu 35-godišnju Savčenko, pilota vojnog helikoptera, na 22 godine zatvora zbog ubistva dva ruska novinara u zoni konflikta na istoku Ukrajine, prenela je agencija AFP.

Ona je u maju razmenjena za dva ruska vojnika i po povratku u Ukrajinu postala poslanica u parlamentu. Od tada je dala nekoliko oštrih izjava kojima je kritikovala neuspeh ukrajinskih vlasti da okončaju 27-mesečni rat na istoku zemlje, u kojem je dosad poginulo 9.500 ljudi.

Jedna od stvari za koje se Savčenko najviše zalagala jeste oslobađanje više od 100 ukrajinskih vojnika koje su zarobile proruske snage na istoku Ukrajine.

"Od danas ponovo započinjem štrajk glađu, kao reakciju na nesposobnost svih onih na vlasti da osiguraju oslobađanje Ukrajinaca iz zarobljeništva", rekla je Savčenko u obraćanju novinarima i dodala da će štrajk sprovoditi sve dok ne bude postignut pozitivni rezultat.

Ona je dodala da želi da se više desetina "političkih zatvorenika" vrati iz Rusije i sa Krima, što, prema njenim rečima, treba da bude dogovoreno između Moskve i Kijeva.

Tokom boravka u zatvoru u Rusiji, Savčenko je održala više štrajkova glađu, koji su trajali i po nekoliko nedelja.

Ankete pokazuju da je ona u Ukrajini među političarima kojima narod najviše veruje, ali se zamerila nekim moćnim poslanicima zato što je pozivala na razgovore sa proruskim snagama, navodi agencija.