Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NAJJAČI VOJNI PAKT IKAD: Rusija i SAD postigle dogovor za Siriju!

Sergej Lavrov i Džon Keri/ Foto: businessinsider.com

NAJJAČI VOJNI PAKT IKAD: Rusija i SAD postigle dogovor za Siriju!

Dve najveće vojne sile na svetu, Rusija i Sjedinjene Američke Države dogovorile su sve detalje mirovnog plana za Siriju.​

Politika
Izvor: N1

"Prekid neprijateljstava" na sirijskom frontu počinje od zalaska sunca u ponedeljak, stoji u mirovnom planu Rusije i SAD-a za Siriju.

Prema detaljima, vojska sirisjke vlasti, odnosno pristalice predsednika Bašara el Asada okončaće borbena dejstva u nekim područjima koje kontroliši opozicione snage u toj zemlji, a Rusija i SAD bi trebalo da oforme zajednički centar za orvu protiv Islamske države i Al-Nusra fronta.

Nakon nekoliko neuspelih pokušaja, u toku noći u Ženevi, dogovor su postigli ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri.

''Eksperti SAD i Rusije će raditi zajedno kako bi Daeš i Nusra bili poraženi. Želim da naglasim da dogovorene mere mogu dati rezultate samo ako sve strane u konfliktu budu poštovale svoje obaveze. Od opozicionih grupa koje žele da zadrže svoj legitimitet očekujemo da se na svaki način distanciraju od Nusre i Daeša, a od Rusije očekujemo da obezbedi da se sirijska vlada pridržava svih zahteva u vezi sa vazduhoplovnim aktivnostima i omogućavanjem dostave humanitarne pomoći", izjavio je Keri.