Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NAPADANJEM SRBIJE skupljaju glasove “To voli da čuje 95 odsto Hrvata"

Miro Kovač, Zoran Milanović i Zlatko Hasanbegović/ Ilustracija: NB

NAPADANJEM SRBIJE skupljaju glasove “To voli da čuje 95 odsto Hrvata"

Zapaljiva retorika političara iz Zagreba deo je njihovog predizbornog programa, a mržnjom i skandaloznim izjavama privlače pažnju birača.

Politika
Autor: NB

Zaoštreni odnosi i izjave počeli su padom vlade i otvranja nove kampanje. Prvi se pojavio član HDZ-a i hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović koji je više puta u javnosti viđen sa ustaškim obeležjima, a poslednji put potresao je javnost kada se na otkrivanju spomenika hrvatskom teroristi Miru Barešiću fotografisao sa zastavom Hrvatske sa velikim slovom “U”. On je takođe HDZ-ovac i šef diplomatije Miro Kovač počeo diplomatski "rat" sa Srbijom odgovarajući zapaljivim tonom na protestne note Srbije.

Hasanbegović je poene kod nacionalista skupljao i ranije, a pravi šok bila je izjava lidera SDP Zorana Milanovića, za kojeg su smatrali da je najveći levičar u Hrvatskoj, da je Srbija “šaka jada” i da je rukovosdstvo Srbije “beogradska čaršija”. On je to rekao nedavnom sastanku sa “braniteljima”, gde je očigledno pokušao da dobije njihovu podršku, a kasnije je pušten snimak njihovog razgovora za koji je rečeno da je tajan.

Politički analitičar Dragomir Anđelković za naš portal kaže da se takva retorika upravo služi za skupljanju podrške za predstojeće izbore. Kako kaže, poruka Milanovića nije bila usmerena samo ka “braniteljima”, već to voli da čuje 95 odsto stanovništva Hrvatske, a veruje i da snimak koji je šokirao ceo region nije tajan, već da je snimljen namerno.

“Hrvati se od malih nogu pune mržnjoj prema Srbima. U izbornoj kampanji ovakve poruke su mnogo drastičnije, češće i naglašenije pogotovo kada to radi Milanović, koji ima srpsko ime i prezime”, kaže Anđelković.

Dragomir Anđelković/ Foto: mc.rs

Dodaje da on mnogim Hrvatima deluje kao Srbin i da mora da “eliminiše taj kompleks u javnosti ispoljavanjem strašne mržnje prema Srbima”.

“ To je onaj ustaški sindrom da Srbina prve ili druge generacije nateraju da ubije nekog Srbina da bi se dokazao da je veliki Hrvat“, zaključuje Anđelković.