Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NAPETA SITUACIJA: Demonstracije demokrata u Tirani

Foto: RTS

NAPETA SITUACIJA: Demonstracije demokrata u Tirani

Italijanska i američka ambasada upozorile svoje građane da u subotu, tokom protesta opozicione Demokratske partije, izbegavaju centar Tirane. Vlasti spremile oko 2.000 policajaca za moguće nerede.

Politika
Izvor: Tanjug

"Najveći skup u istoriji Albanaca", kako je demonstracije demokrata u centru Tirane najavio lider te stranke Ljujzim Baša, obezbeđivaže oko 2.000 policajaca, specijalne snage za razbijanje demonstracija, kao i veliki broj policajaca u civilu, saopštila je albanska policija.

Protest opozicije deo je Bašine inicijative da se, pred parlamentarne izbore 18. juna, formira tehnička vlada koja bi obezbedila fer uslove za glasanje. Demokratska partija još je ranije najavila da će, u protivnom, bojkotovati izbore.

Demokratska partija, čak, nije ni prijavila listu za izbore, navodeći da vlada Edija Rame nije u stanju da valjano organizuje glasanje. Demokrate i još nekoliko manjih partija, od februara, bojkotuju rad parlamenta.

Iako je protest najavljen kao miran, ambasade SAD i Italije upozorile su svoje građane da u subotu izbegavaju centar Tirane, strahujući od mogućih izliva nasilja.

Baša je, takođe, pozvao Albance na građansku neposlušnost ukoliko ne budu stvoreni uslovi za učešće opozicije.

Početkom maja, albanska izborna komisija otkazala je lokalne izbore u Kavaji, posle oštrih protesta opozicije i masovnih protesta.