Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"NATO i Rusija nisu približili stavove o Ukrajini"

Jens Stoltenberg/ Foto: nato.int

"NATO i Rusija nisu približili stavove o Ukrajini"

Održan prvi sastanak Saveta NATO-Rusija od aprila, a pre toga nisu se sastajali skoro dve godine zbog ruskog pripajanja Krima i krize u Ukrajini.

Politika
Izvor: Agencije

Generalni skretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da briselski sastanak ambasadora zemalja članica tok pakta sa ruskim kolegama pri Savezu nije doveo do približavanja stavova u vezi sa situacijom u Ukrajini.

"Nije došlo do približavanja stavova, ali je bila dobra prilika za razjašnjenje međusobnih stajališta", rekao je Stoltenberg.

"Ruski potezi u Ukrajini ugrozili su evroatlantsku bezbednost kao i odnose NATO i Rusije", rekao je Stoltenberg nakon sastanka dodajući da bi rešenje sukoba na miran način u istočnoj Ukrajini doprinelo poboljšanju odnosa.

Stoltenberg je istakao da je sastanak bio "koristan i otvoren".

"Saveznici u NATO-u jasno su rekli da su jedinstveni u podršci ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti", rekao je Stoltenberg.

Ovo je bio prvi sastanak Saveta NATO-Rusija od aprila, a pre toga nisu se sastajali skoro dve godine zbog ruskog pripajanja Krima i krize u Ukrajini.

Savet NATO-Rusija uspostavljen je 2002. i služi kao forum za konsultacije o pitanjima bezbednosti i praktičnoj saradnji o nizu pitanja.