Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NATO U PANICI: "Šef" upozarava sve članice iz Evrope DA IZDVOJE VIŠE PARA, inače sledi raskid!

Jens Stoltenberg i Donald Tramp/ Ilustracija: express.co.uk

NATO U PANICI: "Šef" upozarava sve članice iz Evrope DA IZDVOJE VIŠE PARA, inače sledi raskid!

Budući predsednik SAD Donald Tramp sve čeće kritikuje NATO, a generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg upozorava članice saveza da moraju da više plaćaju, ako žele "da budu bezbednije".

Politika
Izvor: Agencije, Blic

Sve veći deo evropske porodice NATO pakta ne poštuje finansijske obaveze prema toj organizaciji, a generalni sekretar te Alijanse Jens Stoltenberg se sve više pribojava najava budućeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

Naime, Tramp je kazao nekoliko puta da je NATO zastarela organizacija, te da će pod njegovim vođstvom SAD odbiti pomoć svim onim članicama NATO koje ne ispunjavaju svoje finansijske obaveze, odnosno onim zemljama koje ne izdvajaju dva odsto svog BDP-a za NATO pakt.

Stoltenberg i Tramp razgovarali su telefonom prošle nedelje, a posle razgovora gensek Alijanse je saopštio da je "postignut napredak u realizaciji poštenije raspodele obaveza unutar NATO", što bi moglo da znači da je Donald Tramp uspeo da istera svoje.

S tim u vezi, Stoltenberg je izdao saopštenje u kojem poziva države članice da se ugledaju na Britaniju i izdvoje potrebnih dva posto BDP i uplate ga Alijansi.

"Gospodin Stoltenberg je u razgovorima sa Donaldom Trampom i Terezom Mej ukazao na ogroman značaj transatlantske povezanosti, pohvalivši pritom Veliku Britaniju kao odličan primer ispunjavanja svojih obaveza prema NATO", navodi se u saopštenju Alijanse.

Stoltenbergu je drago što Britanija "novcem brani granicu", ali veliko je pitanje imaju sve zemlje članice dovoljno sredstava da ostanu pod patronatom NATO pakta. Sudeći prema ekonomskoj snazi većeg dela članica Alijanse iz južne i centralne Evrope, zajednici Trampove Amerike, NATO-a i EU ne smeši se baš ujendačena "bezbednosna zaštita".