Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Nemačka Turskoj: Vraćanje smrtne kazne znači kraj pregovora sa EU

Foto: europa.rs

Nemačka Turskoj: Vraćanje smrtne kazne znači kraj pregovora sa EU

Erdogan je najavio mogućnost ponovnog uvođenja smrtnih kazni za generale koji su organizovali vojni udar, Berlin upozorava na posledice takvog poteza

Politika
Izvor: B92.net

Ukoliko bi Turska ponovo uspostavila sistem smrtnih kazni to bi značio kraj njenih pregovora sa Evropskom unijom, navode iz Nemačke, javlja AFP.

Turske vlasti su u nedelju saopštile da su privele oko 6.000 vojnika dok je izdato 3.000 naloga za hapšenje predstavnika pravosuđa posle pokušaja puča u kojem je stradalo 290 osoba, od kojih oko 100 pučista.

Erodgan je pomenuo i mogućnost ponovnog uspostavljanja smrtne kazne koja je zvanično ukinuta 2004. godine u okviru kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

Te mere sprovedene posle neuspelog puča izazvale su zabrinutost zapadnih zemalja koje su pozvale Tursku da poštuje vladavinu prava i ustavni poredak kao i da se uzdrži od moguće opšte represije u zemlji.

U noći 16. jula pokušan je vojni puč u Turskoj, sa glavnim sukobima koji su se odvijali u Ankari i Istanbulu.

Tursko državno vođstvo je u međuvremenu objavilo da je puč ugušen, a prema poslednjim informacijama 290 ljudi je tokom njega ubijeno, a 1.440 osoba je ranjeno.