Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Nemci kritikuju EK što nisu kaznili Špance i Portugalce

pixabay.com

Nemci kritikuju EK što nisu kaznili Špance i Portugalce

Guverner centralne banke Nemačke Jens Vajdman zbog blage politike Evropske komisije prema fiskalnoj nedisciplini Madrida i Lisabona

Politika
Izvor: Agencije/NB

Guverner nemačke centralne banke (Bundesbanke) Jens Vajdman kritikovao je danas Evropsku komisiju što nije kaznila Španiju i Portugaliju zbog previsokog budžetskog deficita, izveštava agencija AFP.

"U jednom trenutku kršenje propisa mora da ima posledice. Po mom mišljenju, Komisija i Evropski savet nisu dovoljno dosledni", izjavio je Vajdman za nemački nedeljnik "Cajt" i italijanski list "Korijere dela Sera".

Evropski komesari su se u julu složili da Madridu i Lisabonu ne bude izrečena kazna koja se obično izriče kada neka članica EU premaši ciljani budžetski deficit od 3,0 odsto BDP-a.

Takva odluka je opravdana ocenom da su Španija i Portugalija ostvarile značajne napore na planu smanjenja njihovih deficita, budući da se još uvek oporavljaju od finansijske krize.

Na zahtev Nemačke, Komisija je tokom dužničke krize evrozone dobila ovlašćenje da nadzire nacionalne budžete članica, pošto je prekomerna potrošnja pojedinih članica, kao što su Grčka i Španija, gotovo uništila evro tokom krize.

U 2015. godini, budžetski deficit Španije je dostigao 5,0 odsto BDP-a, a Portugalije 4,4 odsto BDP-a.