Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NEPRIJATELJSKI POSTUPCI POLJSKE: Rusija će uvesti sankcije Poljacima?

Foto: sputnjiknews.com

NEPRIJATELJSKI POSTUPCI POLJSKE: Rusija će uvesti sankcije Poljacima?

Poljska vlada treba da shvati da njihovi neprijateljski postupci u vezi sa spomenicima neće ostati bez posledica.

Politika
Autor: Glas Moskve

Odluka poljskih vlasti da usvoji izmene zakona o dekomunizaciji, koji predviđa rušenje sovjetskih spomenika u zemlji, neće ostati bez odgovora — Moskva bi mogla da preduzme asimetrične mere, piše list „Izvestija“ pozivajući se na komentar pres-službe Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Poljska vlada treba da shvati da njihovi neprijateljski postupci u vezi sa spomenicima neće ostati bez posledica. Prema poljskoj strani biće preduzete adekvatne mere koje bi mogle da imaju asimetrični karakter“, navodi list komentar Ministarstva.

Ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da se tema nezakonitog rušenja sovjetskih spomenika u Poljskoj stalno „razmatra tokom kontakata sa Poljacima, stranim partnerima i na međunarodnim platformama, uključujući OEBS, Savet Evrope i Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB)“.

List piše, pozivajući se na izvore u ruskim diplomatskim krugovima, da se sada razmatra nekoliko varijanti odgovarajućih mera. Sagovornik lista navodi da je jedna od najverovatnijih mera uvođenje ličnih sankcija protiv poljskih političara — autora zakona, kao i značajno smanjenja nivoa ekonomskih odnosa Rusije i Poljske, prenosi portal Glas Moskve.

Predsednik Poljske Andžej Duda je sredinom jula potpisao amandmane na zakon o zabrani propagande komunizma, koji predviđaju rušenje sovjetskih spomenika u zemlji. Ovaj zakon stupa na snagu tri meseca od datuma potpisivanja. Prema proračunima Instituta za nacionalna sećanja u Poljskoj koji je zadužen za spomenike, zakon o dekomunizaciji ticaće se oko 230 spomenika Crvenoj armiji.