Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NIJE IM SVEJEDNO: NATO zabrinut zbog ruske vojske

Foto: airforce.ru

NIJE IM SVEJEDNO: NATO zabrinut zbog ruske vojske

Šef vojnog resora NATO-a general Petar Pavel izjavio je da će se Alijansa suprotstaviti naporima Rusije za povećanje vojnog resora „praktično na svakom nivou“, ali nije uveren da Rusija ima „agresivne namere“ prema alijansi, prenose mediji.

Politika
Izvor: Glas Moskve

„Mi utvrđujemo pretnju zasnovanu na dve glavne komponente — mogućnost i namera. Što se tiče mogućnosti, nema sumnje da Rusija razvija svoje mogućnosti i u tradicionalnoj i u nuklearnoj sferi. Što se tiče vojnih vežbi, Rusija može prebaciti vojsku na velika rastojanja i efikasno je koristiti daleko od sopstvene teritorije“, utvrdio je Pavel.

On je izjavio da, bez obzira na to što namere Rusije nisu jasne, „porast njene vojne veštine je neosporan“", saopštava izdanje.

„Što se tiče namera, one nisu jasne, jer ne možemo tačno reći da Rusija ima agresivne namere prema NATO-u“, dodao je Pavel.

On je naglasio, ali bez dokaza, „porast vojnog prisustva Rusije“, pomenuvši saopštenja o „raspoređivanju balističkih interkontinentalnih raketa koje mogu nositi nuklearno oružje u Kalinjingradu i Krimu“, prenosi portal Glas Moskve.

„Vidimo široku modernizaciju čitave ruske vojske“, rekao je Pavel.

Odnosi između NATO-a i Rusije su se zaoštrili u martu 2014. godine. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov je izjavio ranije da Rusija nije pretnja ni za koga, ali da neće ostaviti akcije neprimećene, potencijalno opasne za njene interese. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je saopštio da se grupa NATO-a kod granica Rusije za deset godina povećala tri puta, a kod zapadnih granica — osam puta.

Vojni ekspert Igor Konašenkov smatra da izjave predstavnika NATO-a o zabrinutosti povodom rasta ruske pretnje u pozadini širenja Alijanse ima politički angažovani karakter. On je dodao da NATO liči na rak-ranu koja sve više zahvata sve nove zemlje i podsetio na baze koje su se pojavile u baltičkim državama i Poljskoj sa ’infrastrukturama za vođenja realnog rata‘“.

Šef komiteta Saveta Federacije za informacionu politiku Aleksej Puškov smatra licemernom tvrdnju generala NATO-a.

„NATO koji više puta prevazilazi Rusiju po vojnom budžetu i naoružanju, izražava zabrinutost zbog porasta moći Rusije. Čisto licemerje“, napisao je Puškov na svojoj stranici na društvenim mrežama.