Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NIKAD VIŠE NUKLEARNIH BOMBI: Svetske sile modernizuju ozužje

Nuklearna bobma/ Foto: sputniknews.com

NIKAD VIŠE NUKLEARNIH BOMBI: Svetske sile modernizuju ozužje

Ukupna količina nuklearnog oružja u svetu nastavlja da se smanjuje ali da države koje poseduju nuklearno naoružanje nastavljaju njegovu modernizaciju.

Politika
Izvor: RTS, Sipri, NB

Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI) objavio je godišnji izveštaj o nuklearnom naoružanju. Navodi se da ukupna količina nuklearnog oružja u svetu nastavlja da se smanjuje ali da države koje poseduju nuklearno naoružanje nastavljaju njegovu modernizaciju.

U 2017. godini devet država – SAD, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael, Severna Koreja - poseduju oko 4.150 operativnih nuklearnih bojevih glava. Ako bi se računale sve nuklearne glave, ove države zajedno imaju ih 14.935 (u 2016. godini bilo ih je 15.395).

Smanjenje ukupnog broja nuklearnih bojevih glava u najvećoj meri je rezultat dogovora Rusije i SAD, koje još uvek imaju 93 odsto svog nuklearnog naoružanja u svetu.

Međutim, uprkos sporazumu, proces redukcije nuklearnih arsenala teče polako, smatra SIPRI. I Rusija i SAD imaju skupe programe modernizacije nuklearnih arsenala. SAD planira da potroši 400 milijardi dolara na podršku nuklearnim snagama u periodu od 2017. do 2026. godine.

Zbog toga je budućnost nuklearnog naoružanja u svetu nepredvidiva