Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Nova američka ambasadorka u Ukrajini-SRPKINJA?

Foto: Twitter

Nova američka ambasadorka u Ukrajini-SRPKINJA?

Rođena je u Kanadi, a njen deda po očevoj liniji bio je Srbin, koji se na kraju Prvog svetskog rata obreo u ruskom gradu Čiti.

Politika
Izvor: Sputnjik

Novi ambasador SAD u Ukrajini umesto Džefrija Pajeta biće žena — Meri Jovanović, koja ima srpske, ruske i nemačke korene.

Nova predstavnica Vašingtona u Ukrajini, ocenjuju ruski analitičari, od svog prethodnika nasledila je teško breme, s obzirom na to da Pajet nije uspeo da obuzda kijevske vlasti i vladajuće oligarske klanove.

Jovanovićeva sada treba da učini sve ono što Pajet nije — da Ukrajinu stavi pod punu kontrolu SAD.

Pajet, koji je igrao važnu ulogu u organizovanju državnog prevrata u toj zemlji početkom 2014. godine, biće imenovan za ambasadora SAD u Grčkoj.

Mediji ocenjuju da Jovanovićeva formalno ispunjava sve uslove za „preuzimanje Ukrajine“. Ona je već radila od 2001. do 2004. kao zamenik američkog ambasadora u Kijevu, a od 2005. bila je ambasador SAD u Kirgiziji, a zatim od 2008. do 2011. i u Jermeniji.

Prethodno je na različitim dužnostima bila u američkim ambasadama u Kanadi, Rusiji, Somaliji i Velikoj Britaniji.

Poslednjih godina je radila kao zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD u Birou za poslove Evrope i Evroazije, a ranije je u Stejt departmentu bila zadužena za odnose SAD sa Skandinavijom, baltičkim zemljama i Centralnom Evropom.

Meri Jovanović je završila Prinstonski univerzitet i Puškinov institut. Odlično govori ruski (nije poznato da li govori i srpski), a magistrirala je na Nacionalnom vojnom koledžu odbrane.

Rođena je u Kanadi, a njen deda po očevoj liniji bio je Srbin, koji se na kraju Prvog svetskog rata obreo u ruskom gradu Čiti.

S obzirom na to da je već službovala u Kijevu, Jovanovićeva je dobro upoznata sa aktuelnom situacijom u Ukrajini, gde je ostala upamćena po tome što je optužila drugog predsednika nezavisne Ukrajine Leonida Kučmu da je prodavao oružje i obaveštajnu aparaturu Sadamu Huseinu.