Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Nova gradonačelnica Rima najavila dekriminalizaciju Katoličke crkve

Foto: freelook.info

Nova gradonačelnica Rima najavila dekriminalizaciju Katoličke crkve

Vatikan duguje najmanje 310 miliona evra za poreze, ranije administracije su se bojale da to istraže, ali više niko neće biti pošteđen, izjavila je nova gradonačelnica Rima Virdžinija Rađi

Politika
Izvor: BN TV

Prva žena na čelu Rima Virdžinija Rađi u posljednjih 3.000 godina obećala je da će se boriti protiv korupcije i lopovluka, a prvi na udaru biće Katolička crkva i organizovani kriminal.

Nakon što je u nedjelju dobila 67,15 odsto glasova na lokalnim izborima, Rađijeva je najavila da će od Vatikana zahtjevati da plati zaostali porez.

- Vatikan duguje najmanje 310 miliona evra poreza na nekretnine. To će morati da plati. Ranije administracije plašile su se da udare na Crkvu, ali sada niko neće biti pošteđen - istakla je nova gradonačelnica.

Ona je dodala da će se obračunati i sa mafijom. U slučaju poznatom kao "Mafija kapital" stotine lokalnih biznismena, zvaničnika i političara bile su umješane u pljačku stotina miliona evra iz gradske kase Rima.

- Ubuduće će sve morati da se radi legalno i transparentno u administraciji. Građani Rima su pobijedili. Počinje nova era - rekla je Rađijeva.

Nova gradonačelnica je, inače, diplomirala pravo na Univerzitetu u Rimu. Godinama je radila za jednu poznatu privatnu advokatsku kompaniju, da bi se pre nekoliko godina aktivirala u pokretu Pet zvjezdica, čiji je lider komičar Bepe Grilo. Ubrzo je postala jedan od lidera pokreta.

Rađijeva je udata za reditelja i radijskog direktora Andreu Severinija, sa kojim je 2009. dobila sina. Par je pre dve godine bio pred razvodom, ali su ipak ostali zajedno.

- Da, pred razvodom smo. Ne razumemo se baš najbolje, ali pokušaćemo da se sredimo zbog našeg deteta. Razlog sukoba nije neki drugi muškarac, nemam aferu - rekla je Rađijeva 2014. u intervjuu za časopis "Veniti fer".