Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Obama: Nadam se da će Sanders odustati uskoro

Foto: TheWhiteHouse

Obama: Nadam se da će Sanders odustati uskoro

Sanders je uneo veliku energiju i sjajne ideje u kampanju, ali vreme je da ujedinimo stranku za završne izbore, izjavio je Obama

Politika
Izvor: Agencije/NB

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da se nada da će kandidat za predsedničku nominaciju demokrata Berni Sanders uskoro odustati od trke, pošto je Hilari Klinton i matematički obezbedila finalno sučeljavanje sa Donaldom Trampom u novembru.

Obama je sinoć, na snimanju emisije Džimija Felona "Večernji šou" koja će danas biti emitovana na televiziji NBC, rekao da je Sandersova kandidatura u žestokoj demokratskoj kampanji bila pozitivna, prenosi AFP.

- Bilo je zdravo za Demokratsku stranku da ima tesne unutastranačke izbore - rekao je Obama, ocenivši da je Sanders uneo u demokratsku kampanju ogromnu energiju i nove ideje, te da je Hilari Klinton učinio boljim kandidatom.

- Nadam se da ćemo u narednih par nedelja postići jedinstvo - istakao je predsednik SAD.

Obama je izneo primedbu dan nakon što je Klintonova odnela prevagu u četiri od šest unutrastranačkih izbora i proglasila se nespornim kandidatom Demokratske stranke na predsedničkim izborima koji će biti održani u novembru.

Sanders je, međutim, odbio da prizna poraz i poručio da će nastaviti da se bori za nominaciju.

On će se danas sastati sa Obamom, a očekuje se da će ga predsednik tom prilikom pozvati da formalno okonča svoju kampanju kako bi podeljena stranka mogla da se ujedini i fokusira energiju na borbu protiv republikanskog pretendenta na nominaciju za predsedničkog kandidata Donalda Trampa.

Obama je sinoć rekao i da će njegova glavna uloga u procesu predsedničke kampanje biti da podseti američki narod da je to "ozbiljan posao, a ne televizijski rijaliti šou".

Time je Obama aludirao na Trampovo učešće u jednom rijaliti šou programu, navodi Rojters.