Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Obama: Tramp pokazuje koliko je nespreman

YT Screenshot

Obama: Tramp pokazuje koliko je nespreman

Iskreno verujem da nikada nije bilo pripremljenijeg kandidata od Hilari Klinton, rekao je, između ostalog, Obama

Politika
Izvor: Tanjug

Američki predsednik Barak Obama rekao je da je nedavni komentar republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa da SAD možda neće braniti saveznike iz NATO još jedan znak da Tramp nije dovoljno pripremljen za spoljnu politiku, prenosi AP.

Obama je, u jutros emitovanom intervjuu za Si-Bi-Es Njuz, rekao da komentari koje je Tramp nedavno izneo u listu "Njujork tajms", u kojima nagoveštava da saveznicima koji nisu platili dažbine u okviru Alijanse neće biti zagarantovana pomoć u slučaju da ih Rusija napadne, predstavljaju priznanje da SAD možda neće ispoštovati glavno načelo NATO.

Članstvo u NATO podrazumeva da se napad na bilo koju članicu Alijanse smatra napadom na sve njene članice, podseća američka agencija.

Tramp je njujorškom listu rekao da ne bi mogao da predvidi američki odgovor u slučaju ruskog napada na neku manju saveznicu iz NATO kao što su Estonija ili Latvija.

"Ukoliko one ispune obaveze prema nama, odgovor je da", rekao je Tramp.

Obama je na to odgovorio da "postoji velika razlika između pozivanja saveznika iz Evrope da ispune svoje obaveze kad je reč o vojnim troškovima, posebno u vreme kada Rusija postaje agresivnija, i poručivanja tim saveznicima da SAD možda neće ispoštovati glavno načelo najvežnijeg saveza u istoriji sveta".

S druge strane, Obama je istakao da je najizgledniji predsednički kandidat Demokratske stranke Hilari Klinton, koja je bila državni sekretar za vreme njegovog prvog mandata, izuzetno sposobna da preuzme vlast u januaru.

"Iskreno verujem da nikada nije bilo pripremljenijeg kandidata od Hilari Klinton", rekao je Obama.

Upitan šta predsednika čini efikasnim, on je naveo sposobnost da se izgradi tim talentovanih i vrednih ljudi i obezbedi da se svi oni kreću u istom pravcu, dok je drugi faktor lična disciplina u izvršenju zadataka, poznavanje materije i sposobnost zadržavanja fokusa.