Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
OD GLAVNOG KRIVCA DO "DESNE RUKE CG TUŽILAŠTVA": Đukanovićeva policija ispratila Sinđelića iz zatvora

Aleksandar Sinđelić radiće za Tužilštvo CG/ Ilustracija: N1

OD GLAVNOG KRIVCA DO "DESNE RUKE CG TUŽILAŠTVA": Đukanovićeva policija ispratila Sinđelića iz zatvora

Srpski državljanin Aleksandar Sinđelić napustio Istražni zatvor u Spužu, sada je svedok saradnik u predmetu protiv osumnjičenih za pokušaj terorističkih napada.

Politika
Izvor: Agencije, RTRS, Nova borba

Sinđelić toliko brzo napreduje, da bi nakon slučaja "stvaranja kriminalne organizacije koja je planirala terorističke napade u Crnoj Gori na izborni dan 16. oktobra" vrlo lako mogao postati državni tužilac u Crnoj Gori.

Iako je pre mesec dana bio glavni osumnjičeni za planiranje "kidnapovanja" odlazećeg predsednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića, Sinđelić je sada postao svedok-saradnik u tom predmetu i pod jakom policijskom pratnjom danas je ispraćen iz Istražnog zatvora u Spužu.

On će uživati policijski nadzor i pratnju sve dok se Tužilaštvo i crnogorska Vlada ne dogovore u kom pravcu će ići ceo ovaj predmet, a nije isključeno da Sinđelić stekne i još neko "istražno unapređenje".

Drugim rečima, Sinđelić se neće goniti za pokušaj terorističkog napada, pošto mu je juče status svedoka saradnika ponudio specijalni državni tužilac Saša Čađenović koji je vešto procenio da njegov iskaz može doprineti rasvjetljenju slučaja, a Viši sud u Podgorici usvojio je takav predlog Tužilaštva, tako da će sada zvanična Podgorica preko Sinđelića pokušati da dokaže da su ruski državljani Eduard Vladimirovič Širokov i Vladimir Nikolajevič Popov krajem septembra na teritoriji Crne Gore, Srbije i Rusije organizovali kriminalnu grupu čiji cilj je bio vršenje krivičnih dela terorizma i ubistava najviših predstavnika Crne Gore.

Da Đukanović ima neprijatelje i u Crnoj Gori, a ne samo u Srbiji i Rusiji, pokazuje i činjenica da su u naredbi Tužilaštva pominje i politička partija Demokratski front, kao i za sada neidentifikovana osoba iz te partije koja bi, zajedno sa osumnjičenim bivšim komandantom srpske Žandarmerije Bratislavom Dikićem, komandovala pobunjenicima koji bi upali u Skupštinu Crne Gore, pucali na pripadnike policije, a zatim uhapsili premijera Mila Đukanovića.

U crnogorske medije je "procurila" i informacija da je Sinđelić imao zadatak da prima i predaje novac između organizatora i članova grupe, obezbedi oružje, telefone, kupi policijsku opremu, uniformu, štitnike, palice, pancire, suzavac, gas masku i drugu opremu koju bi koristili članovi grupe prilikom napada na Skupštinu.

Crnogorsko tužilaštvo sumnja da je Sinđelić od Rusa dobio 200.000 evra koje je podelio Dikiću i ostalim članovima kriminalne grupe, ali defintivno će im sada sve potanko objasniti, pa možda i on postane deo pravosudnog aparata Crne Gore.