Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
OEBS pozdravlja nastavak pregovora o Pridnjestrovlju

Pridnjestrovlje. OEBS

OEBS pozdravlja nastavak pregovora o Pridnjestrovlju

Nemačka insistira da se preko OEBS reši status Pridnjestrovlja.

Politika
Autor: Nova borba. OEBS

BERLIN, 2. jun 2016 - Predsedavajući OEBS-a i ministar inostranih poslova SR Nemačke, Frank-Valter Štajnmajer danas je pozdravio nastavak pregovora o sukobu u Pridnjestrovlju od 2 do 3 juna 2016. na imanju nemačkog Saveznog Ministarstva spoljnih poslova, “Vila Borsig”, u Berlinu:

"Nemačko predsedništvo je rešeno da se fokusira ju napori na neizmirene sukobe na na teritoriji koju “pokriva” OEBS-a, uključujući i posebno oblast Pridnjestrovlja. Zbog toga je važna prekretnica koja će zvanični (format 5 + 2) razgovori o rešenju sukoba u Pridwestrovlju nastaviti danas, nakon pauze od dve godine.
Štanjmajer je dodao da su napori OEBS fokusirani na pokušaj da se razvije zajednički pojam za status za Pridnjestrovlje - u okviru teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Moldavije i napomenuo da “Samo ako se strane dogovore o zajedničkim rešenjima u praktičnim stvarima, poverenje može biti obnovljeno i pozitivan zamah za rešavanje konflikta se može ostvariti a obe strane sada treba da odlučno nastavi ka tom cilju.

“To je dobra vest da su svi oni koji su uključeni sada izrazili spremnost da nastave razgovore. Ovo je obnova njihove posvećenosti da “Format 5+2” bude dogovoren put za održivo i pravedno rešenje u sukobu. " – zaključio je predsedavajući OEBS