Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Okrugli sto u Pljevljima: Srbi u Crnoj Gori izgubili svoja prava

Okrugli sto i Pljevljima povodom 10 godina crnogorske nezavisnosti/ Foto: In4s

Okrugli sto u Pljevljima: Srbi u Crnoj Gori izgubili svoja prava

Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“ organizovao je okrugli sto na temu „Deset godina nezavisnosti – deset godina srpske obespravljenosti“

Politika
Izvor: In4s

Gubitkom zajedničke države, izgubili smo prava, ali moramo dići glas izjavio je na Okruglom stolu u Pljevljima, povodom deset godina nezavisnosti crnogorske države organizator skupa Božidar Jelovac.

Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“ organizovao je okrugli sto na temu „Deset godina nezavisnosti – deset godina srpske obespravljenosti“, na kome su učestvovali čelnici Bloka za zajedničku državu u referendumskoj kampanji 2006.

Jelovac je istakao da je dvotrećinska većina naroda na referendumu rekla – NE.

„Mi se ne slažemo sa onim što se dešava poslednjih deset godina. Postoji i duga strana za razliku od onih koji proteklih dana proslavljaše deset godina nezavisne Crne Gore. Mi kažemo „deset godina nezavisnosti – deset godina srpske obespravljenosti“, jer su upravo Srbi najveći gubitnici u proteklih deset godina“, izjavio je Jelovac, naglasivši da su Srbi gubitkom zajedničke države izgubili sva prava, ali da protiv toga moraju dići svoj glas.

Jedan od aktivnih učesnika kampanje i referenduma održanog 21. maja 2006. Radoman Gogić (SNP) podsjetio je na sve što je prethodilo tim dešavanjima.

„I tada smo objašnjavali građanima Pljevalja da će se promijeniti sve i da ćemo imati granicu na Ranču, Čemernu, uz već definisanu granicu na Metaljci“, istakao je Gogić i podsjetio da čim je stvorena SRJ, neki su počeli da je ruše.

Božidar Bajić, iz Pokreta za Pljevlja, ilustrovao je učesnicima okruglog stola šta se sve izdešavalo od 2006. do danas.

„Posljedicu referenduma najbolje je opisao Matija Bećković: da su od jednog naroda postala dva, koji se jedan drugog odriču. Jedan je oličenje dobra, prepoznaje se da su to Crnogorci, a drugi svakog zla. Tako je to danas u Crnoj Gori“, naveo je Bajić.

Mladi odlaze

Javni dug se do danas udvostručio, država je tajkunskim firmama garantovala kredite sa više od pola milijarde evra. U poslednjoj deceniji Crna Gora se suočila sa preko 40 nerasvijetljenih ubistava, ali i sa porastom nezaposlenosti na sjever Crne Gore. Posebno naša Pljevlja, napuštale su i još ga napuštaju generacije mladih, zbog katastrofalnog ekonomskog ambijenta, beznađa, političke i nacionalne diskriminacije – poručio je Bojović.

Vladislav Bojović (DNP) smatra da posle deset godina od pokradenog referenduma, Crna Gora nije postala nezavisna država, već višestruko zavisna, sa mnogobrojnim obilježjima protektorata.

Crna Gora je pretvorena u privatnu državu šefa režima i njegovih poslovnih partnera, u kojoj nema vladavine prava i u kojoj još ne postoje ni elementarni uslovi za slobodno izjašnjavanje građana na izborima.

To sada priznaju i one najtvrdokornije pristalice nezavisne Crne Gore i najradikalniji zagovornici njenog izlaska iz državne zajednice SCG – naveo je Bojović i dodao da su proteklu deceniju obelježili kriminalni i korupcionaški poduhvati uz sistematsko uništavanje privrede i rasprodaju najvrijednijih resursa, kao i socijalna nepravda i plansko siromašenje.

Režim je sistematski radio i radi na progonu srpskog jezika i ćirilice, priznao je takozvanu državu Kosovo i čak uveo sankcije Rusiji – naveo je Bojović.