Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Oland: Nastavićemo sa reformama u oblasti rada

Foto: crnagora.me

Oland: Nastavićemo sa reformama u oblasti rada

Usred sve jačih štrajkova u Francuskoj, predsednik Oland izjavio da neće odstupiti od spornih reformi

Politika
Izvor: Tanjug

Francuski predsednik Fransoa Oland poručio je danas da će nastaviti sa nepopularnim reformama u oblasti rada, uprkos štrajkovima koji su paralisali zemlju, javlja AFP.

- Nastaviću, zato što smatram da su to dobre reforme - rekao je Oland novinarima na marginama samita G7 u Japanu, dodavši da će njegova vlada obezbediti "slobodu kretanja" građanima koji imaju poteškoća zbog štrajkova železnice i blokada snabdevanja gorivom.

Francuski sindikati pozvali su danas radnike da nastave i pojačaju proteste, u trenutku kada je talas štrajkova zbog spornih izmena zakona o radu poremetio saobraćaj i snabdevanje gorivom širom zemlje.

Sindikati su izdali zajedničko saopštenje u kojem pozivaju svoje članove da povećaju razmere i podrže proteste u industrijskom sektoru, kako bi time pojačali pritisak na socijalističku Olandovu vladu.

U Parizu i drugim francuskim gradovima juče su izbili neredi tokom demonstracija protiv planiranih reformi zakona o radu, a policija je odgovorila suzavcem i privođenjem.

Francuski premijer Manuel Vals rekao je juče da sporne reforme u domenu rada neće biti povučene, ali da su moguće izmene tih reformi "na bolje", mada nije precizirao u čemu bi se sastojale eventualne izmene.

Reforme, u vidu novog zakona o radu koji predviđa produženje sada 35-časovne radne nedelje i lakše otpuštanje zaposlenih, već nedeljama izazivaju proteste i talas štrajkova u Francuskoj.