Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Oland: Pomirenje zavisi od Izraela i Palestine

Foto: https://twitter.com/fhollande

Oland: Pomirenje zavisi od Izraela i Palestine

Francuski predsednik rekao da obe strane moraju da naprave hrabar izbor za trajni mir

Politika
Izvor: Tanjug

Francuski predsednik Fransoa Oland pozvao je danas Izrael i Palestinu da naprave "hrabar izbor za mir" i time počeo međunarodnI sastanak o izraelsko-palestinskom sukobu u Parizu.

Oland je rekao da rešenje mora da podrazumeva "ceo region", ali da se na kraju sve svodi na Izrael i Palestinu.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero, koji je domaćin današnjeg međunarodnog sastanka o izraelsko-palestinskom sukobu, kaže da direktni pregovori dve strane "ne funkcionišu".

- Trenutno je sve blokirano. Mi ne želimo da delujemo umesto Izraelaca i Palestinaca, ali želimo da im pomognemo - rekao je Ero za radio "Frans info", a preneo AFP.

Agencija navodi da nijedna od ove strane neće biti prisutna na današnjim razgovorima, čiji je cilj stvaranje "klime poverenja" koja bi ohrabrila Izraelce i Palestince da se približe jedni drugima.

Sastanak ima za cilj da postavi osnove za punopravnu mirovnu konferenciju koja će biti održana do kraja godine, ali malo ko veruje da će postići pravi napredak, piše AFP.

I ako američki državni sekretar Džon Keri ucestvuje na konferenciji, Vašington je unapred stavio do znanja da neće biti postignut nikakav pomak u pronalažemnju rešenja.

Na mirovnom sastanku u Parizu učestvuju predstavnici 25 zemalja, kao i predstavnici Ujedinjenih nacija, Evropske unije i arapskih zamalja.