Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Opstanak Karamarka u rukama "Mosta"

Foto: Tanjug

Opstanak Karamarka u rukama "Mosta"

Sudbina predsednika HDZ-a nalazi se u rukama koalicionog partnera "Most", koji baš i nisu uz njega

Politika
Izvor: Tanjug

Situacija oko prvog potpredsednika vlade i šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, čini se, sve se više komplikuje, nakon što je najuticajnija opoziciona SDP Zorana Milanovića pokrenula pitanje njegovog opoziva u Saboru.

Karamarkova sudbina je, navode hrvatski mediji, u rukama pet zastupnika Mosta, manje članice vladajuće koalicije, od kojih se četiri već praktično izjasnilo da će glasati za opoziv prvog potpredsednika vlade nakon afere koja je u javnost izbila o poslovnoj saradnji njegove supruge sa lobistom Mola Jospom Petrovićem.

Neimenovani izvor zagrebačkog Jutarnjeg lista sumnja da Karamarko može politički da preživi ovu aferu. Od juče su se, kaže, pojavile informacije da će četiri od pet zastupnika Mosta, glasati za nepoverenje Karamarku, a spominje se da je pridobijen i peti glas.

Za izglasavanje nepoverenja članu vlade je potrebno 76 ruku, pa je glasanje Mostovaca ključno, navodi list. Opoziv Karamarka zbog pomenute afere SDP je pokrenula prošle srede, a Sabor je dužan da se o tome izjasni u roku od mesec dana od tada.

Upućeni navode, da će, ukoliko se Karamarku izglasa nepoverenje, doći do potresa i u vladi i u stranci.

- U tom slučaju slede novi izbori. Ne verujem da bi u obzir došla mogućnost da na to jesto prvog potpredsjednika dođe netko drugi iz HDZ-a - naveo je isti izvor koji veruje da se šef HDZ-a neće predati tako lako.

Deo HDZ-a blizak Karamarku tvrdi da nema nikakve drame.

- Do izglasavanja ima još nekoliko sedmica i za to vreme se može štošta dogoditi. Pa, svaki dan je neka nova situacija - tvrde iz vrha HDZ-a.

Da se situacija, ipak, ozbiljno zahuktava može se zaključiti i iz intervjua koji je Globusu dao Mostov zastupnik Miro Bulj, koji je rekao da, prema njegovom mišljenju, Karamarko više ne može biti potpredsednik vlade.

Inače, Bulj je s čelnikom Mosta Božom Petrovom prvi pokrenuo priču oko konsultanta MOL-a i Karamarkovog prijatelja Josipa Petrovića koji je potpredsednikovoj supruzi plaćao konsultantske usluge.

Petrov u poneđeljak novinarima nije žele da kaže kako će se zastupnici te stranke izjasniti po tom pitanju u Saboru.

- To je prvenstveno problem i prvi koji bi trebalo da se izjasni je HDZ, nakon toga Komisija za sprečavanje sukoba interesa - rekao je Petrov i pozvao HDZ da se zvanično izjasne da li je afera pokrenuta u vezi sa njihovim šefom za njih problem ili nije.