Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Orban: Usta su Klintonova, glas je Sorošov

Foto: Tanjug

Orban: Usta su Klintonova, glas je Sorošov

Na račun Poljske i Mađarske, kao i ostatka centralne Evrope, upućeni su negativni komenari od izbijanja migrantske krize, a to, kako tvrdi Orban, nije slučajno

Politika
Izvor: Tanjug

Mađari i Poljaci sa pravom zaslužuju više poštovanja aktuelnih i bivših lidera SAD, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je rekao da podržava reakciju bivšeg poljskog premijera Jaroslava Kačinjskog na izjavu bivšeg predsednika SAD Bila Klintona da je demokratija postala "previše problematična" u Poljskoj i Mađarskoj.

Kačinjski je, naime, poručio Klintonu da bi trebalo da "poseti psihijatra".

Na račun Poljske i Mađarske, kao i ostatka centralne Evrope, upućeni su negativni komenari od izbijanja migrantske krize, a to, kako tvrdi Orban, nije slučajno.

- Iza Demokratske stranke vidimo Džordža Soroša. Usta su Klintonova, glas je Sorošov - naveo je Orban, prenela je mađarska agencija MTI.

Prema Orbanovim rečima, moć mađarske opozicije je daleko slabija od političkog uticaja organizacija koje finansira Soroš.

Orban je ponovio da se Brisel prema Poljskoj ponaša na način koji ta zemlja nije zaslužila i da je vređa.

- Ma koliko mislili da su 'veliki dečaci' u Briselu, borbu protiv Poljaka nikada neće izvojevati - poručio je Orban.

Komentarišući referendum o prijemu migrantskih kvota, Orban je rekao da je referendum "jedina stvar koje Brisel ne može da se otrese". Ako referendum u Mađarskoj uspe, Brisel će uzmaknuti, dodao je mađarski premijer.

- Mađarska vlada želi demokratsku Evropsku uniju čije unutrašnje odnose, pravila u svakodnevnom životu, etnički sastav i kulturu utvrđuju Evropljani, a ne birokratska elita u Briselu, koja se ponaša suprotno željama evropskih naroda - rekao je Orban.

Orban smatra da nekontrolisana imigracija nije pitanje ljudskih prava, već bezbednosti. - Niko ne želi da preda ključeve svog doma strancima - zaključio je Orban.