Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ORBANOV ŠAMAR HRVATSKOJ: Mađarska neće podržati ulazak u OECD

Foto: Tanjug

ORBANOV ŠAMAR HRVATSKOJ: Mađarska neće podržati ulazak u OECD

Mađarska neće podržati hrvatski zahtev za članstvo u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj zbog odnosa prema MOL-u i njenom šefu Žoltu Hernadiju.

Politika
Autor: Tanjug

U saopštenju koje prenosi mađarska agencija MTI, ministarstvo navodi da su stanje oko MOL-ovih investicija u Hrvatskoj i hrvatskog tretmana predsednika uprave MOL-a Žolta Hernadija glavni razlozi za povlačenje podrške.

Hrvatska je povela postupak protiv Hernadija zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom optužujući ga da je podmitio Sanadera s 10 miliona evra prilikom prodaje udela Ine.

Mađarska isto tako neće podržati ni rumunski zahtev za članstvo u OECD-u zbog zatvaranja katoličke gimnazije koju su uglavnom pohađala mađarska deca u Targu Murešu, navodi ministarstvo..

Ministarstvo kaže da je Mađarska objavila da neće podržati Zagreb i Bukurešt na sastanku Saveta OECD-a u petak u Parizu.

Slovenija je takođe pre nekoliko dana objavila da neće podržati članstvo Hrvatske u OECD-u jer proglašavajući da ne poštuje međunarodno pravo jer ne želi da sprovede arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenačkoj granici zato što je Slovenija kompromitovala arbitražni proces.