Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Oružje nekadašnje JNA u SLOVENIJI DOSPELO U RUKE ISLAMSKE DRŽAVE!

Ilustracija: tf.rs

Oružje nekadašnje JNA u SLOVENIJI DOSPELO U RUKE ISLAMSKE DRŽAVE!

Ljubljasnki list "Delo" obajavio je tekst u kome dokazuje da oružje koje vodi poreklo iz SFRJ sada koriste islamsiti na Bliskom istoku.

Politika
Izvor: Agencije

Taj slovenački medij se poziva na "Koflikt armament Risrč" (CAR), odnosno evropsku nevladinu organizaciju sa sedištem u Velikoj Britaniji koja istražuje podatke o izvoru oružja i municije u oružanim sukobima u svetu, a prema njihovim rezultatima postoji velika mogućnost da je deo oružja iz slovenačkih skladišta nekadašnje JNA, koje je Slovenija donirala Avganistanu u sklopu podrške Zapada tamošnjoj vladi, završio upravo u rukama islamističkih boraca u Libiji, Iraku i Avganistanu.

Takođe, istu namenu je verovatno našlo i oružje koje je Slovenija poslala na uništavanja specijalizovanom preduzeću za te poslove koje se nalazi u Slovačkoj.

"Delo" navodi da su u Libiji istraživači CAR-a otkrili raketu M79 (našoj populaciji poznatiju kao “osa”) u blizini Tripolija, koja je nosila istu oznaku kao pošiljka “osa” koje je slovenačko Ministarstvo za odbranu 2005. godine poslalo na sigurno uništavanje u Slovačku.

Ono je, kako se sada sumnja, moglo ilegalno da završi u Libiji, gde su do njega došli džihadistički pobunjenici bliski Islamskoj državi, ali je reč samo o pretpostavkama, navodi list, podsećajući da je takvog oružja bilo mnogo na području cele nekadašnje Jugoslavije.

U slovenačkom Ministarstvu odbrane potvrdili su da je Slovenija 2005. godine slovačkom preduzeću VOP, koje je u međuvremenu prestalo da radi, predala 6.802 dotrajale rakete M79, među kojima 132 koje su nosile brojeve LOTTB8606 koje su potvrđene u Tripoliju.

Organizacija CAR je Sloveniju zamolila i za informacije o minobacačkim minama koje je slovenačko Ministarstvo odbrane 2003. i 2008. godine doniralo avganistanskoj vojsci u sklopu jačanja vojske te zemlje, a od kojih su neke, kako izgleda, prošle godine zaplenjene od snaga Islamske države u Tikritu na severu Iraka, piše “Delo”.

Isto tako, slovenački izvori potvrdili su da je 2008. godine vlada u Ljubljani avganistanskoj vladi donirala veću količinu minobacačkih mina i municije, za koje sada u CAR-u sumnjaju da je onda došlo u ruke džihadističkih boraca protiv avganistanske vlade.