Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
OVAKO RUSIJA ODGOVARA NA SANKCIJE: Oduzimanje vikendica, smanjenje broja američkih diplomata

Foto: pixabay.com

OVAKO RUSIJA ODGOVARA NA SANKCIJE: Oduzimanje vikendica, smanjenje broja američkih diplomata

Kako se navodi u saopštenju ruskog spoljnopolitičkog resora, Moskva zabranjuje američkoj ambasadi da koristi vikendicu u Srebrnom boru, kao i skladišta u Dorožnoj ulici, navodi se u saopštenju MIP-a Rusije.

Politika
Izvor: Glas Moskve

Rusija je predložila Americi da od 1. septembra smanji broj diplomata u skladu sa brojem ruskih diplomata u SAD.

To znači da će se ukupan broj personala u američkim diplomatskim i konzularnim ustanovama smanjiti na 455.

„Donošenje novog zakona o sankcijama pokazalo je da su odnosi sa Rusijom postali žrtve unutarpolitičke borbe u samoj SAD. Osim toga, novi zakon ima za cilj, koristeći političke instrumente, da se stvori nepravedna konkurencija za SAD u globalnoj ekonomiji“, navodi se u saopštenju.

Izvesni krugovi u Vašingtonu žele otvoren sukob sa Moskvom, dodali su oni.

„Dobro je poznato da je Rusija radila i nastaviće da radi sve što može kako bi normalizovala diplomatske odnose, unapređivala veze i saradnju sa SAD o najvažnijim pitanjima iz međunarodne agende, uključujući pre svega borbu protiv terorizma, širenja oružja za masovno uništavanje, sprečavanje trgovine drogom, nelegalne migracije, zaštitu sajber prostora itd. Polazimo od toga da se svetski problemi efikasno mogu rešiti samo zajedničkim naporima. Uvereni smo da većina ljudi na planeti ima takav stav“, zaključuje se u dokumentu.

Zamenik predsednika Odbora Saveta federacije za odbranu i bezbednost Franc Klincevič smatra da je ovo tek prvi odgovor na američke sankcije, prenosi portal Glas Moskve.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da se Vladimir Putin slaže sa saopštenjem ruskog MIP-a o odgovoru na donošenje zakona o sankciju Rusije u američkom senatu.