Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PACKE U BRISELU: Milanovićeva retorika će naići na odgovor?

Ilustr/ Foto: NB

PACKE U BRISELU: Milanovićeva retorika će naići na odgovor?

Retorika bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića mogla bi da dobije svoj epilog u odgovoru Brisela na pismo koje je Aleksandar Vučić poslao početkom meseca.

Politika
Izvor: Večernje novosti/ NB

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini izjavila je juče da će premijer Srbije dobiti odgovor na pismo koje je poslao, a koje se tiče odnosa u regionu.

Odgovor bi mogao biti sa posebnim osvrtom na transkript govora Zorana Milanovića, a u kom Srbiju naziva "šakom jada".

Takva retorika je zapravo isplivala upravo u izbornoj kampanji koja je u jeku u Hrvatskoj.

Stari i novi političari, javljaju se da komentarišu izjave bivšeg premijera, neko sa Milanovićem slaže, dok se drugi ograđuju od njegove izjave.

Britanski mediji pišu da je u Hrvatskoj sve prisutniji rast ustaštva i nacionalizma, te da je ta zemlja zapela u četrdesetim godinama. Razlog za to britanci nalaze u činjenici da hrvatski političari nemaju rešenje za aktuelne probleme, pa na ovaj način skreću pažnju sa njih.

Ipak, Zoran Milanović ne vidi da je negde pogrešio, poručujući da on nije "prevrtljivi briselski ćato", te da će svoju zemlju uvek zastupati "glavom, karakterom i vrstinom".

Dok se hrvatska javnost i politički vrh dele oko toga ko podržava, a ko osuđuje takav Milanovićev ispad, ostaje da se vidi kakav će biti odgovor Brisela i da li će imati težine da odnos između dve zemlje promeni.

Vučić upozorio diplomate

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima diplomatskog kora i šefovima misija međunarodnih organizacija i institucija u Srbiji, kako bi im izneo stav Srbije u vezi sa situacijom u regionu.

Premijer je istakao da Srbija smatra da je regionalna stabilnost prvi put ozbiljnije ugrožena.

Vučić je primetio da se ovakvi sastanci obično događaju povodom pozitivnog razvoja događaja, što, istakao je, na žalost ovog puta nije slučaj, imajući u vidu koliko je u regionu bilo incidenata u poslednjih godinu dana.