Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Pad hrvatske Vlade?

Foto: slobodnaevropa.org

Pad hrvatske Vlade?

"Orešković više nema podršku HDZ-a", izjavio je Tomislav Karamarko

Politika
Autor: NB, Agencije

Prvi potpredsenik Vlade Hrvatske izjavio je danas da Tihomir Orešković nema više podršku HDZ-a, nakon što je hrvatski premijer zatražio njegovu ostavku, ali i ostavku Bože Petrova.

Karamarko je takvu odluku Oreškovića ocenio kao "salto mortale", i dodao je da ne namerava da se povuče iz vlade.

On je istikao da je začuđen takvim zahtevom premijera, jer ga je, kako Kramarko tvrdi, Orešković do juče podržavao, a bio im je gost i na stranačkoj skupštini prošle subote i sve vreme se pričalo o tome da vlada ide dalje.

"Naravno da ne možemo prihvatiti zahtev Oreškovića jer je HDZ pobednička stranka, imamo najveći broj zastupnika u Saboru. HDZ je podržalo 800 hiljada građana, a za Oreškovića je glasalo 76 ljudi u Saboru. Tu je nešto, čini se, neprihvatljivo", rekao je Karamarko na vanrednoj konferenciji za novinare.

Pad Vlade u Hrvatskoj?

U javnosti je ova izjava Karamarka protumačena da je vlada pala.

Za sutra je najavio sednicu stranačkog predsedništva na kojoj će se razmatrati sve mogućnosti, ali je rekao da odmah može da kaže da Orešković više nema podršku i poverenje HDZ-a.

Karamarko smatra da je neprihvatljivo objašnjenje premijera da jučerašnja sednica vlade nije održana zato što je otišao na hitan sastanak u SOA, te da je Orešković dužan da to objasni i ministrima i građanima tim pre što je, kako je rekao, vlada iznad SOA.

"HDZ i ja lično ulozili smo veliki trud za održavanje ove konfiguracije sa Mostom i učinili smo dosta ustupaka ali nismo mogli pristati da obezbedimo sve samo zato što neko bazira temelj svoje politike na pisanju žute stampe. Vrlo neozbiljno i nezrelo. U početku smo to smatrali nedostatkom političkog iskustva koje se u ovakvoj situaciji mora brzo sticati", rekao je lider HDZ-a.

Karamarko je rekao da se, međutim, dogodilo suprotno i da je on tokom prošlih nedelja bio izložen strašnoj harangi.

"Nikoga nećemo povlačiti za rukav da se ova vlada spase", rekao je Karamarko i dodao da on vidi dve mogućnosti - ili prekomponovanje vlade ili novi izbori.

HDZ je, kaže, spremna za jedno i drugo s tim da misli da bi novi izbori značili i gubljenje mnogo vremena i zaustavljanje reformi koje su krenule da se sprovode.