Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Palestincima zabranjen ulaz u Izrael

pixabay.com

Palestincima zabranjen ulaz u Izrael

Izraelska vojska se odlučila na ovaj korak nakon napada Palestinaca u Tel Avivu, kada su četiri osobe nastradale

Politika
Izvor: Sputnjik

Izraelska vojska saopštila je da privremeno zabranjuje svim Palestincima da uđu u Izrael. Time su pooštrena ograničenja koja su izraelske vlasti uvele nakon što su naoružani palestinski napadači ubili četiri osobe u Tel Avivu.

- U skladu sa vladinim direktivama i procenom trenutne situacije, od danas će prelaz iz Pojasa Gaze, Judeje i Samarije biti otvoren za Palestince samo u slučaju potrebe za medicinskom i humanitarnom pomoći - rekla je portparolka izraelske vojske za AFP.

Prema njenim rečima, zabrana ulaska će ostati na snazi do nedelje u ponoć.

Izrael je juče saopštio da je suspendovao dozvole za ulazak na teritoriju te zemlje za 83.000 Palestinaca tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana, posle pogubne pucnjave u Tel Avivu.

- Sve dozvole za Ramazan, posebno dozvole za porodične posete Izraelu iz Judeje i Samarije, zamrznute su - saopštila je juče Služba za civilna pitanja na Zapadnoj obali (COGAT).

Četiri osobe ubijene su u napadu izvedenom u sredu uveče u centru Tel Aviva, dok ih je šest povređeno, saopštile su izraelske vlasti.

Šef policije u Tel Avivu Moše Edri rekao je da je došlo do pucnjave na dve lokacije u blizini popularne tržnice na otvorenom i da je u pitanju teroristički napad, pri čemu su dvojica terorista otvorila vatru na civile.

Policija je saopštila da su napadači članovi iste porodice iz palestinskog sela Jate, u blizini Hebrona na Zapadnoj obali, koji je bio žarište nasilja tokom nedavnog talasa nemira, preneo je AP.

Najnoviji napad je prvi nakon zatišja koje je usledilo posle gotovo svakodnevnih palestinskih napada na Izraelce koji su počeli u oktobru prošle godine i trajali nekoliko meseci.