Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Papa Franjo: Biti migrant nije zločin, Evropa mora da sruši zidove

YT Printscreen

Papa Franjo: Biti migrant nije zločin, Evropa mora da sruši zidove

Poglavar Rimokatoličke crkve izjavio povodom dodele Karlove nagrade da ideje osnivača EU treba da nas ispirišu da rušimo zidove i podižemo mostove

Politika
Izvor: Tanjug

Papa Franjo pozvao je Evropu da sruši zidove koje je izgradila kako bi zadržala migrante i da izgradi novu "socijalnu ekonomiju".Rekao je da takav oblik ekonomije treba da služi interesima mnogih, a ne samo malobrojnih.

Podsetivši da su osnivači Evropske unije stremili ka integraciji posle Drugog svetskog rata, vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve je rekao da su oni bili inspirativni zato što su se usudili da radikalno menjaju modele koji su doveli do rata, prenosi AFP.

- Danas, više nego ikada, njihova vizija nas nadahnjuje da gradimo mostove i rušimo zidove - istakao je papa, rekavši da sanja o Evropi u kojoj "biti migrant nije zločin".

On je ukazao i da je Evropi potrebna "transfuzija memorije" kako bi se oslobodila iskušenja da hrli ka "brzim i lakim kratkoročnim političkim dobicima".

Papa je poručio da Evropa mora, takođe, da iz temelja promeni svoj ekonomski model.

- Ako želimo da preispitamo naše društvo, moramo da otvorimo dostojanstvena i dobro plaćena radna mesta, pogotovo za mlade - zaključio je on.

Papa je to rekao u govoru koji je održao u Vatikanu nakon što mu je tokom svečane ceremonije uručena Karlova nagrada, jedna od najprestižnijih evropskih nagrada, zbog njegovih "zasluga za Evropu".

Papa Franja, koji je neočekivano odlučio da primi nagradu, poruku Evropi uputio je obrativši se prisutnima među kojima su bili nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednici glavnih institucija EU i premijeri brojnih evropskih vlada.

Uoči ceremonije, papa je jutros primio u privatnu audijenciju predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca, predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera i predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, a sastao se i sa nemačkom kancelarkom Merkel.