Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Patrijarh Irinej: Otkažite protest u RS

Foto: Vaseljenska.com

Patrijarh Irinej: Otkažite protest u RS

Nijedan problem i nijedan sukob nije i ne sme da bude veći od naše Republike Srpske i našeg srpskog naroda. Narod nam je poveren na staranje, Vama svetovno, a meni duhovno, to ne smemo zaboraviti, poručio je patrijarh Irinej političarima u Banja Luci

Politika
Izvor: Agencije

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej pozvao je političare u Republici Srpskoj da odustanu od zborovanja i masovnih okupljanja u subotu, 14. maja, u Banjaluci.

On ih je "očinski zamolio da rješenje za sve nesuglasice, probleme i sukobe traže u bratskim razgovorima" u institucijama Srpske.

- To svakako treba da bude kroz dogovore u institucijama Republike Srpske, kao i u ličnim razgovorima koje treba da vodite, jer nijedna ta nesuglasica, nijedan problem i nijedan sukob nije i ne sme da bude veći od naše Republike Srpske i našeg srpskog naroda. Narod nam je poveren na staranje, Vama svetovno, a meni duhovno, to ne smemo zaboraviti! Ne dajte ni jedni da dođe do problema sa ogromnim posledicama. Popustite i kao braća, prijatelji, domaćini i pravi Srbi pružite ruku jedni drugima - navodi se u apelu patrijarha Irineja.

Njegova svetost patrijarh srpski pozvao je političare da iznađu rješenje, jer, kako je istakao, ne postoji nerješiv problem za pravoslavne hrišćane.

- Nesloga nas je desetkovala, zaustavite propadanje u taj ponor u koji srljamo kao narod. Imajte ljubav bratsku u srcima, imajte snagu razuma nad slabostima svojim, imajte vere i nade u pomoć Gospoda našeg Isusa Hrista i učinite da se s blagoslovom našim i vašim smirenjem smire strasti i uzbuđenje u narodu, te da u miru i razumevanju rešite sve nesuglasice, probleme i sukobe - istakao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej podsjetio je da su velike pripreme i veliki posao pred Srpskom pravoslavnom crkvom uoči zasjedanja Svetog Arhijerejskog Sabora, ali da ih svaka pomisao na događaje najavljene za 14. maj u Banjaluci i moguće neželjene posledice duboko ranjavaju i veoma zabrinjavaju.

- Poznato Vam je da se nalazimo u velikoj i važnoj obavezi pripremanja redovnog zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve, koji smo zakazali za 14. maj, i koji ćemo, ako Bog da, svečano započeti svetom arhijerejskom Liturgijom u hramu Svetih Apostola u Velikoj lavri Pećkoj Patrijaršiji.

Verujemo da isto tako znate da su i Sveti Arhijerejski Sinod i Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve uvek sljubavlju i pažnjom pratili sve što se događalo i događa u Republici Srpskoj, te smo i mi lično učestvovali u vašim razgovorima i dogovorima. Obraćamo vam se i sada kao i uvek sa ljubavlju, ali i sa očinskom zabrinutošću, zbog manifestacija koje najavljujete za 14. maj ove godine", navodi se u pismu upućenom političarima u Srpskoj.

- Kao što verujemo da će Sveti Arhijerejski Sabor, posle Liturgije u Pećkoj Patrijaršiji 14. maja, i Liturgije u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u Prizrenu 15. maja, uspeti da u nastupajućim danima, a potom i u radnom delu zasedanja u Beogradu, uz pripreme za Svepravoslavni sabor na Kritu juna ove godine, odgovori na sva pitanja i raspravi i reši neke nedoumice, želimo da verujemo da i vi tako, draga braćo u Hristu i deco moja duhovna, možete i trebate svoje probleme, svojih političkih razlika kojima pripadate, rešavati i rešiti razgovorima i dogovorima - nešto pre, a nešto posle 14. maja 2016. godine - poručio je patrijarh srpski Irinej.