Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PESKOV O SANKCIJAMA: Rusiji ponestaje strpljenja

Foto: rt.com

PESKOV O SANKCIJAMA: Rusiji ponestaje strpljenja

Američke sankcije kojima se zabranjuju korišćenja ruske diplomatske imovine dovode strpljenje Moskve do krajnjih granica

Politika
Izvor: Glas Moskve

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov prokomentarisao je američke sankcije kojima se zabranjuju korišćenja ruske diplomatske imovine, naglasivši da je strpljenje Moskve na izdisaju, kao i da princip reciprociteta niko nije ukidao.

„Što se tiče principa, mi smo govorili o principu reciprociteta. Što se tiče toga da je strpljenje ruske strane po tom planu pri kraju, o tome se takođe govorilo na različitim nivoima. Što se tiče nijansi, to je pre pitanje za naš spoljnopolitički resor“, rekao je Peskov.

Administracija predsednika SAD Baraka Obame je krajem decembra 2016. godine uvela sankcije protiv devet ruskih institucija, kompanija i fizičkih lica, uključujući GRU i FSB, zbog „mešanja u izbore i pritiska na američke diplomate“ koji rade u Rusiji, piše portal Glas Moskve.

SAD su zabranile pristup stambenim kompleksima, tzv. seoskim „vikendicama“, stalnog predstavništva Rusije u Njujorku i Ambasade Rusije u Vašingtonu, koji su diplomatska imovina. Takođe, 35 ruskih diplomata okarakterisano je kao persone non grata.

Ranije je „Vašington post“ saopštio da administracija predsednika SAD Donalda Trampa prilikom proučavanja pitanja vraćanja zamrznute diplomatske imovine Rusiji razmatra mogućnost ukidanja diplomatskog imuniteta za te prostorije.