Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Počela republikanska konvencija u Klivlendu

Konvencija republikanaca u Klivlendu/ Foto: commondreams.org

Počela republikanska konvencija u Klivlendu

Tramp će prihvatiti nominaciju pošto je pobedio 16 drugih kandidata tokom sezone primarnih izbora.

Politika
Izvor: Agencije

Danas je počela četvorodnevna predsednička konvencija Republikanske stranke, u Klivlendu u saveznoj državi Ohajo. Konvencija ima za cilj da nominuje Dodnalda Trampa kao predsedničkog kanidata.

U centru pažnje prvog dana konvencije su nacionalna bezbednost i imigracija. Među govornicma su bivši guverner Teksasa Rik Peri, majka Amerikanca ubijenog u Bengaziju, nekoliko zagovornika reforme imigracionog sistema, bivši guverner Njujorka Rudi Đulijani i Trampova supruga Melanija.

U intervjuu za program TV mreže CBS "60 minuta", Tramp je odgovorio na pitanje o stanju sveta na način koji najavljuje kritike koje će ove nedelje verovatno usmeriti na račun predsednika Baraka Obame i demokratskog kandidata Hilari Klinton.

“Potrebna nam je snaga. Obama je slab, Hilari slaba. Važan deo toga je da su nam potrebni red i zakon, potrebne jake granice”, kazao je Tramp.

Glas Amerike poseća da je Tramp predložio izgradnju zida duž američko-meksičke granice i zabranu ulaska muslimana u SAD. Taj predlog je pomalo ublažio u sinoćnjem intervjuu, nagoveštavajući da bi se koncentrisao više na zemlju porekla tih ljudi.

Tramp je ponovio da se protivio invaziji Iraka 2003, podsećajući da je Hilari Klinton u Senatu tada glasala za rat. Međutim, Trampov kandidat za potpredsednika, guverner Indijane Majk Pens, takođe je glasao za podršku ratu dok je bio član Predstavničkog doma.

Tramp će prihvatiti nominaciju pošto je pobedio 16 drugih kandidata tokom sezone primarnih izbora.

Predsedavajući Republikanske stranke Rajns Pribus izjavio je da veruje da će Trampov govor, dok bude prihvatao nominaciju, pružiti biračima priliku da ga vide kao verodostojnog lidera.

Dok će neki lideri, među kojima je predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan, govoriti na konvenciji, drugi među kojima su bivši predsednici Džordž Herbert Voker Buš i Džordž Buš Mlađi - kao i bivši republikanski predsednički kandidati Džon Mekejn i Mit Romni - neće prisustvovati događaju.

Hilari Klinton će prihvatiti demokratsku predsedničku nominaciju na stranačkoj konvenciji iduće nedelje u Filadelfiji.