Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Poklonila se ustašama! GRABAR KITAROVIĆEVA NA STRATIŠTU "ŽRTAVA KOMUNIZMA"!

Kolinda Grabar Kitarović i Borut Pahor odali počast ustašama/ Foto: jutarnji.hr

Poklonila se ustašama! GRABAR KITAROVIĆEVA NA STRATIŠTU "ŽRTAVA KOMUNIZMA"!

Na groblju Dobrava nedaleko od Maribora hrvatska predsednica odala počast poraženim snagama u Drugom svetskom ratu.

Politika
Izvor: Agencije

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je na mariborskom groblju Dobrava odala počast ubijenim pripadnicima poraženih vojnih snaga u Drugom svetskom ratu, ali i civilima čija su tela ekshumirana iz masovne grobnice Huda jama.

"Svaka žrtva zaslužuje pijetet i danas je dan kad se u miru, s dostojanstvom, moramo pokloniti žrtvama, a istorijska istina se mora utvrditi jer je ona zalog za bolju budućnost", rekla je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kod buduće zajedničke grobnice poraženih vojnih snaga u Drugom svetskom ratu, ali i civila, prenosi pres služba kabineta šefice hrvatske države.

Prema njenim rečima, ona se poklonila svim Hrvatima i svim drugim žrtvama masovnih ubistava komunističkog režima nakon Drugog svetskog rata.

Prema pisanju zagrebačkih medija, sahrani eshumiranih posmrtnih ostataka iz jame Hude nadomak Maribora, pored Grbara Kitarovićeve, pristustvovaće i njen slovenački kolega Borut Pahor, ali i predsednici hrvatske Vlade i parlamenta, Andrej Plenković i Božo Petrov.

Žrtve Hude jame koje će danas biti sahranjene u zajedničkoj grobnici su anonimne, ali će kasnije, u slučaju potrebe ili želje, biti moguća njihova identifikacija.

Podsećanja radi, Maribor se nalazi blizu austrijsko-slovenačke granice, a tu su partizani streljali ustaše koji su pokušali da se domognu Austrije i tamo se predaju britanskim snagama. Diskutabilan je broj civila koji je bežao zajedno sa fašističkim pomagačima prema granici.