Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Politiku EU prema Rusiji upravlja nevidljiva ruka SAD"

YT Printscreen

"Politiku EU prema Rusiji upravlja nevidljiva ruka SAD"

Evropa nije trebalo da se sukobljava sa Rusijom. Time ona primorava Rusiju da se brani, čime se zaista nanosi šteta toj zemlji, ali i Evropi. To je veliki gubitak za EU i svi ti sukobi su beskorisni, izjavio je urugvajski predsednik Hos Muhika

Politika
Izvor: Sputnjik

Hose Muhika, bivši predsednik Urugvaja koga mediji nazivaju "najsiromašnijim predsednikom na svetu", smatra da bi nakon Bregzita moglo da dođe do slabljenja EU.

U intervjuu za "Sputnjik“ Muhika komentarišući savremenu političku scenu u svetu kaže:

"Mislim da će posle ’Bregzita‘, ako se to i konkretizuje, doći do slabljenja Evropske unije, ali sumnjam da će se to desiti. Ne verujem da će do toga zaista doći. U Evropi su ojačali ultranacionalizmi. Ja nisam protiv nacionalizma, smatram to čak prirodnim osećanjem, ali kad nacionalizam postaje agresivan i bolestan, to je opasnost za ceo svet. Neće sve to izaći na dobro. Može doći do niza sukoba. Mi imamo jako loša iskustva, i ne bih voleo da neka ultranacionalistička osećanja koja se javljaju u Evropi i dalje jačaju. To je opasnost za ceo svet“.

Bivši predsednik Urugvaja smatra da je politika Evrope prema Rusiji bila trapava.

"Bila je vrlo neinteligentna. Zato što je u De Golovom snu Evropa bila do Urala. Trebalo je da im bude jasno da su dimenzije Rusije most ka celom svetu, i zato Evropa nije trebalo da se sukobljava sa Rusijom. Time ona primorava Rusiju da se brani, čime se zaista nanosi šteta toj zemlji, ali i Evropi. To je veliki gubitak za EU i svi ti sukobi su beskorisni. Nisam siguran da iza te politike ne stoji nevidljiva ruka Sjedinjenih Država. Tačno je da će, ako Evropa oslabi, SAD ojačati, ali to nije dobro. U ovom trenutku vidim zaista mnogo nepoznanica, s obzirom na to da je glavni interes Sjedinjenih Država u međunarodnoj politici da smanje prestiž koji trenutno ima Kina".

Nekadašnji predsednik, koji zarađuje za život baveći se poljoprivredom, ističe da treba živeti razborito, sa onim što je neophodno… I tako do smrti.

"Tako treba da bude i u jednoj republici, a ne da dođu neki kraljevi. Treba reći ’ne‘ kraljevima koji misle da postoje razlike u krvi, da im krv daje pravo, a u republici odluke treba da donosi većina. Ja pokušavam da živim kao većina mog naroda, a ne kao manjina privilegovanih. Ja nisam kriv ako su drugi otišli stranputicom i žele da iskoriste politiku kako bi živeli bajno, kao bogataši. Za mene je politika strast, nije profesija. Nisam ušao u politiku da bih se obogatio. U nju sam uložio ceo svoj život…"